Υπεράκτια αιολικά, μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία

Τα θαλάσσια αιολικά δεν είναι μια πολυτέλεια για τη χώρα μας, αλλά επιτακτική ανάγκη για το ενεργειακό της μέλλον. Για αυτό και η προώθησή τους με σταθερότητα και επιμονή μέχρι να γίνουν πράξη αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ.

Το Εθνικό Πρόγραμμα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια που ανακοινώθηκε πρόσφατα δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει η προσπάθεια σε πέντε θαλάσσιες ζώνες ώστε να υλοποιηθούν έργα 4,9 GW ως το 2030-2032. Συνολικά περιλαμβάνει 25 περιοχές όπου υπολογίζεται ότι μπορούν να εγκατασταθούν 12,4 GW μακροπρόθεσμα, μια τεράστια ποσότητα καθαρής ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά την Ελλάδα και την Ευρώπη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα θαλάσσια αιολικά είναι πολλαπλά: Δεν απαιτούν πολύτιμο χερσαίο χώρο, παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού, δημιουργούν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, είναι σε θέση να περιορίσουν δραστικά την ανάγκη για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, προσφέροντας ενεργειακή ανεξαρτησία και τη δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Πέρα από τις ίδιες τις εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα αιολικά, υπάρχει και μια σειρά άλλων τομέων που μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξή τους: Ναυπηγεία, ναυτιλιακές και λιμενικές υπηρεσίες, κατασκευαστές καλωδίων και εξοπλισμού. Είμαστε τυχεροί διότι διαθέτουμε κορυφαίες εταιρείες σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Η ελληνική ναυτιλία είναι πρώτη παγκοσμίως, υπάρχει άφθονη τεχνογνωσία σε όλο το μήκος και το πλάτος της αλυσίδας αξίας, ενώ οι εγχώριες βιομηχανίες πρωταγωνιστούν στην παραγωγή καλωδίων υψηλής ποιότητας και υλοποιούν δεκάδες έργα απαιτητικών προδιαγραφών ανά την υφήλιο.

Ως εκ τούτου, το αντίκρισμα των θαλάσσιων αιολικών σε όρους νέων θέσεων εργασίας είναι εμφανές και είναι στο χέρι μας να το καρπωθούμε. Υπάρχουν εμφανείς συνέργειες στην ευρύτερη οικονομία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Ταυτόχρονα, είμαστε ευτυχείς για το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται για τα θαλάσσια αιολικά, καθώς δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ δεδομένο. Μπορεί το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας να αυξήθηκε κάπως τα τελευταία χρόνια λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, όμως παραμένει ανταγωνιστικό απέναντι στις συμβατικές πηγές ενέργειας.

Πέρα από το αμιγώς ενεργειακό και οικονομικό σκέλος, τα υπεράκτια αιολικά έχουν και μεγάλη γεωστρατηγική αξία για τη χώρα μας. Αποτελούν απτό δείγμα άσκησης κυριαρχίας στα εθνικά ύδατα και των δικαιωμάτων μας εντός της ΑΟΖ. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν διάρκεια δεκαετιών και θα υπενθυμίζουν σε όλους ότι η Ελλάδα παραμένει απολύτως αποφασισμένη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της, οικονομικά και γεωπολιτικά.

Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν κάποιοι που δεν θεωρούν εφικτό το να έχουμε θαλάσσια αιολικά στα τέλη αυτής της δεκαετίας. Πιστεύουν ότι η προσπάθεια θα έχει την τύχη που είχαν ορισμένα υπερφίαλα σχέδια του παρελθόντος που δεν οδήγησαν πουθενά.

Όμως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες απαισιόδοξες προβλέψεις έγιναν στο παρελθόν και για την πορεία των ΑΠΕ εν γένει: Πριν από 10-15 χρόνια υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ένα σύστημα με 45% ΑΠΕ και ελάχιστο λιγνίτη. Προειδοποιούσαν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο, όμως διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα έφτασε πλέον σε αυτό το ποσοστό πράσινης ενέργειας και δεν έχουμε καθόλου προβλήματα επάρκειας ή σταθερότητας στο δίκτυο. Στην πορεία εξασφαλίσαμε όχι μόνο χαμηλότερους ρύπους, αλλά δημιουργήσαμε όλοι μαζί ένα νέο κλάδο της οικονομίας που στηρίζει χιλιάδες εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αυξήσει ραγδαία τον ρυθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η Ελλάδα ξεπέρασε πλέον τα 10,5 GW εγκαταστάσεων από μόλις 6 GW λίγα χρόνια πριν. Δείξαμε σαν χώρα έμπρακτα ότι μπορούμε να καταφέρουμε τη δύσκολη αποστολή που έχουμε αναλάβει.

Με το ίδιο πνεύμα και την ίδια σταθερότητα θα προχωρήσουμε και στη στήριξη των υπεράκτιων αιολικών. Ο στόχος είναι ρεαλιστικός και απόλυτα επιτεύξιμος.

(liberal.gr)

 

 

 

 

σ