WindEurope: Η αγορά εξισορρόπησης είναι κλειδί για να περιοριστούν οι περικοπές στα αιολικά, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε.

Τους νέους κανόνες λειτουργίας των αιολικών πάρκων απασχόλησε εργαστήριο που διοργάνωσε ο σύνδεσμος WindEurope με τη συμμετοχή μελών του, εκπρόσωπων διαχειριστών ηλεκτρισμού, του γερμανικού υπουργείου ενέργειας και της Κομισιόν.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι οι διατάξεις της νέας νομοθεσίας, του λεγόμενου "πακέτου καθαρής ενέργειας", σε ότι έχει να κάνει με την κατανομή και την ανακατανομή δεδομένου του ότι δεν προβλέπεται πλέον προτεραιότητα της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο. Όλα αυτά ενώ οι χώρες με λιγότερο από 50% ΑΠΕ στο ηλεκτρικό τους μείγμα θα πρέπει να περιορίσουν τις περικοπές των ΑΠΕ σε λιγότερο από 5% ετησίως και η Γερμανία έχει δεσμευτεί να μην ξεπεράσει το 3%.

Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία στο πως εφαρμόζεται η ανακατανομή ανά την Ευρώπη. Τη στιγμή που η ανακατανομή με βάση την αγορά είναι η καθιερωμένη επιλογή του πακέτου καθαρής ενέργειας, εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι άλλοι μηχανισμοί σε αρκετές χώρες. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η αποζημίωση ανακατανομής ακολουθεί μια προσέγγιση με βάση το κόστος ώστε οι εταιρείες αιολικών να λαμβάνουν το ίδιο εισόδημα όπως αν είχε γίνει κατανομή. Άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία παρέχουν λίγη ή καθόλου αποζημίωση για τις περικοπές και χώρες που ενσωμάτωσαν τα αιολικά στην αγορά εξισορρόπησης και έχουν πρόσβαση σε μεγάλες πηγές ευελιξίας όπως τα υδροηλεκτρικά, παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες περικοπών.

Όπως τονίζεται, οι περικοπές σχετίζονται στενά με τις αγορές εξισορρόπησης και τη δυνατότητα παροχής ευελιξίας. Η νέα νομοθεσία ζητά από τα κράτη-μέλη να εγγυηθούν ότι τα αιολικά θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές τις αγορές και επίσης ζητά από τους διαχειριστές να σχεδιάσουν βοηθητικές υπηρεσίες πέραν της συχνότητας για το δίκτυο με μια προσέγγιση που δεν κάνει διακρίσεις. Για παράδειγμα, η Γερμανία ξεκινά ένα μηχανισμό αποζημίωσης με βάση το "reactive power" από αιολικά που θα μπορούσε να αποτελεί λύση.

 

 

6 Νοεμβρίου 2020

energypress