Τσίπρας: Άπιαστος ο στόχος της απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης - Υπάρχουν έξι προϋποθέσεις για να συμβεί.

15 11 2019 | 09:07

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 13/11 στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, λέγοντας: 

“Θέλω να είμαι ρεαλιστής, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να πουλήσει ένα φιλοπεριβαλλοντολογικό προφίλ και να να λέει κάτι που γνωρίζει ότι είναι άπιαστο, γνωρίζοντας όμως ότι δεν θα κληθεί ο ίδιος να το υλοποιήσει, όμως πρέπει στα θέματα αυτά να είμαστε σοβαροί”.

Ο κ. Τσίπρας ενισχύοντας αυτά που είπε νωρίτερα, ότι δηλαδή ενδεχομένως αν καλύπτονταν έξι προϋποθέσεις όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η Δίκαιη Μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές, ο ρόλος της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες, η λειτουργία της τηλεθέρμανσης κι η αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων, να μη μας ενδιέφερε αν η πλήρης απολιγνιτοποίηση γινόταν το 2018 ή το 2028, όμως αυτές τις προϋποθέσεις, που περιελάμβανε ο ενεργειακός σχεδιασμός της δικής του κυβέρνησης, προέβλεπε το 2030 να έχουμε φτάσει στο 16% λιγνίτη, να έχουμε αύξηση στο 56% την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειωθεί και το φυσικό αέριο στο 26%. Συνεπώς αν και περιμένει να δει τι θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι άπιαστος.

Για την Πτολεμαΐδα 5: “Έχουμε ένα κόστος περίπου 1,5 δις. Θα πάνε όλα αυτά τα χρήματα στον κουβά; Δεν χρειάζεται ακόμη κι όταν φύγουμε από τη λιγνιτική από την εποχή να υπάρχει και μια μονάδα ως απόθεμα για να μας προφυλάσσει από περιόδους όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα”;

 

 

14 Nοεμβρίου 2019

energypress