Τσικνάκου: Αναγκαία η ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών – Case study για την αποδοχή των ΑΠΕ από την τοπική κοινωνία το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας

24 10 2022 | 06:30

Οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δυσχεραίνοντας την προώθηση των έργων που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τόνισε η κ. Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια υδροηλεκτρικών έργων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από το βήμα του Renewable & Storage Forum. 

Όπως σημείωσε η κ. Τσικνάου, η σημερινή γεωπολιτική κρίση απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον μεγάλο κίνδυνο που προκύπτει από την ενεργειακή εξάρτηση. Η συνθήκη αυτή υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο τον σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την ανάγκη προώθησης έργων αποθήκευσης. Όπως είπε, τα έργα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εγχώρια αγορά αλλά και την προστιθέμενη αξία που φέρνουν στην κοινωνία. 

Εντούτοις, ως ένα μεγάλο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας χαρακτήρισε την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών όπου αναπτύσσονται σχετικά έργα και οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις ΑΠΕ με καχυποψία. Μάλιστα, ανέφερε σαν παράδειγμα μίας τέτοιας αρνητικής προσέγγισης την πρόσφατη δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα στη Σητεία της Κρήτης όπου μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν, τοπικοί παράγοντες διακίνησαν τη θεωρία πως για τις πλημμύρες ήταν υπεύθυνες οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στο νησί.   

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής προσέγγισης, ενημέρωσης και ζύμωσης με τις τοπικές κοινωνίες όπου προγραμματίζονται τα έργα, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους ίδιους τους επενδυτές. Η κ. Τσικνάου αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της εταιρείας στην Αμφιλοχία που ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ακολούθησε τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές διατηρώντας μια στενή επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, φροντίζοντας να τους ενημερώσει αναλυτικά για το έργο, τη σημασία και τα στάδια κατασκευής του καταφέρνοντας να «παρει με το μέρος της» την τοπική κοινωνία και να αποφύγει αντιδράσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορούν στην πολύπλοκη και δεσμευτική για τους επενδυτές αδειοδοτική διαδικασία. 

1