Τροπικά δάση: Ο σωτήρας πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο και η παράνομη αποψίλωση

08 11 2021 | 11:38

Όπου φυσά ο άνεμος είναι η περιβαλλοντική πολιτική του προέδρου της Βραζιλίας. Από τη μια υπερηφανεύεται για την απολιγνητοποίηση, από την άλλη ήθελε να βγεί από τη Συμφωνία των Παρισίων

Αδιάφορο χειροκρότημα στη Διάσκεψη της Γλασκόβης για την Προστασία του Κλίματος μετά την ομιλία του Γιόακιμ Λάιτε, υπουργού Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

Με θέρμη υποστηρίζει μιλώντας στους συνέδρους ότι πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και να δημιουργηθούν νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Λίγο πριν ο αντιπρόεδρος της χώρας, στρατηγός Χάμιλτον Μουράο, ανακοινώνει όλο περηφάνεια ότι η Βραζιλία προγραμματίζει το τέλος της παράνομης αποψίλωσης των τροπικών δασών μέχρι το 2028.

Και ο ίδιος ο Μπολσονάρο πού είναι;

Από τη Ρώμη και τη συνάντηση κορυφής των G20, των 20 πλέον οικονομικά αναπτυγμένων και γοργά αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, μαζί με τον αρχηγό της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, επισκέφθηκε ένα μνημείο στην πόλη Πιστόια της Τοσκάνης για τους πεσόντες Βραζιλιάνους στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Πριν από έναν μήνα ωστόσο, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας φρόντισε να ανακοινώσει κομπάζοντας τους περιβαλλοντικούς στόχους της κυβέρνησής του στη Ν. Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

«Θα επιτύχουμε τον στόχο της κλιματική ουδετερότητας, όχι το 2060 αλλά το 2050. Διπλασιάσαμε τα μέσα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε χρήματα, για να σταματήσουμε την παράνομη αποδάσωση. Ποια χώρα έχει τέτοια πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, όπως εμείς;».

Η παγκόσμια μνήμη όμως δεν έχει κοντά πόδια. Γιατί πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος της Βραζιλίας ήθελε να καταγγείλει την Συμφωνία των Παρισίων.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW 

 

 

5 Νοεμβρίου 2021

newmoney