Στο Μεσολλόγι φτιάχνεται η μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα της Ελλάδας – 1300 στρ. παραχωρεί το ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

01 03 2021 | 09:28

Την παραχώρηση προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της μεγαλύτερης Ενεργειακής Κοινότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

«Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, αυτή η κίνηση έχει στόχο «την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

ξ

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90 εκατ. ευρώ.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε αναφορά του για τους Οργανισμούς Εγγειών Βελτιώσεων, υπογράμμισε ότι έχουν καθοριστικό ρόλο στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που προέρχονται από τα υψηλά τέλη άρδευσης  που οφείλονται, κυρίως, στο υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των αντιλιοστασίων και στο παλαιωμένο δίκτυο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός σημείωσε: «Όραμά μας στο επόμενο διάστημα είναι με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε το συνεκτικό και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, να ολοκληρώσουμε μελέτες και να εντάξουμε έργα, ώστε να επιτύχουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση του συνόλου των πλούσιων υδάτων πόρων της περιοχής μας». Και πρόσθεσε: 

«Ολοκληρώνουμε  εμπροσθοβαρώς, πολύ πριν από την υποχρεωτική ημερομηνία, την απεξάρτησή μας από καταστροφικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο πολιτικές, όπως τη λιγνιτική παραγωγή».

Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη διαμόρφωση μίας οικονομίας κλίμακας μέσω της συνένωσης όλων των τοπικών δυνάμεων μέσω μίας καινοτόμας προσπάθειας που θα επιτύχει την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των Δήμων της περιοχής.

 

 1 Μαρτίου 2021

energypress