Στην Ελλάδα η χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σήμερα – Οι ΑΠΕ «έριξαν» 57,44 ευρώ την Προημερήσια αγορά σε ένα μόλις 24ωρο

Μικρότερη σε όλη την Ευρώπη είναι σήμερα η τιμή στην εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας, καθώς με «σύμμαχο» τις ΑΠΕ διαμορφώνεται στα 197,24 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στον αντίποδα, σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πάνω από τα 250 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ μάλιστα σε αρκετές ξεπερνά αισθητά τα 300 ευρώ. Τα αρνητικά πρωτεία για σήμερα έχει η Γαλλία, με 329,27 €/MWh. 

Καταλύτης για τη σημερινή «επίδοση» της ελληνικής αγοράς είναι οι ΑΠΕ, οι οποίες ενίσχυσαν αισθητά την παραγωγή τους, με «όχημα» την αυξημένη συμμετοχή των αιολικών πάρκων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Το αποτέλεσμα είναι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών να αγγίζει σήμερα το 31,13% (61,5 Γιγαβατώρες), πλησιάζοντας αισθητά το ποσοστό του φυσικού αερίου, το οποίο είναι 35,62% (70,4 Γιγαβατώρες). 

Παράλληλα, σημαντικά ενισχυμένη είναι σήμερα και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, με το μερίδιο τους να αγγίζει το 16,5% (ή 32,6 Γιγαβατώρες). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενίσχυση του μεριδίου τους οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να αναπληρωθούν τα υδατικά αποθέματα των ταμιευτήρων. Ως συνέπεια, η υδροηλεκτρική παραγωγή ενισχύθηκε αισθητά έναντι του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, όπου κινιόταν κάτω από 10%. 

Επομένως, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά αγγίζουν συνολικά σε ποσοστό το 47,63%, με συνέπεια περίπου οι μισές Μεγαβατώρες να προέρχονται σήμερα από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Κάτι που εξηγεί γιατί τη στιγμή που τη Δευτέρα η Προημερήσια αγορά έκλεισε στα 254,68 €/MWh, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο μειώθηκε κατά 57,44 ευρώ (22,6%).  

Στη σημερινή εικόνα, συνεπικουρούν επίσης οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, συγκρατώντας έτσι την αύξηση της κατανάλωσης. Στον αντίποδα, στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. 

Η ενισχυμένη ζήτηση συνδυάζεται όμως με συνθήκες χαμηλού αιολικού δυναμικού, με συνέπεια η παραγωγή των ΑΠΕ να παραμένει περιορισμένη. Έτσι, το «κενό» καλύπτουν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες φυσικού αερίου, με συνέπεια αυτές να καθορίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές χονδρικής. 

Ως συνέπεια, από την υπόλοιπη «Γηραιά Ήπειρο», μόνο στη Βουλγαρία σήμερα η τιμή κινείται κάτω από τα 250 ευρώ, στα 228,62 €/MWh, με τις χώρες της Ιβηρικής στα 287,78 €/MWh και τη Γερμανία στα 295,82 €/MWh. Το φράγμα των 300 ευρώ ξεπερνούν η Σλοβακία (301,94 €/MWh), το Βέλγιο (303,79 €/MWh), η Ιταλία (309,68 €/MWh) και οι Αυστρία, Κροατία και Σλοβενία (311,32 €/MWh). 

Η διαφορά της εγχώριας χονδρεμπορικής τιμής από τις υπόλοιπες αγορές, όπως είναι φυσικό, ενισχύει κατακόρυφα σήμερα τις εξαγωγές, οι οποίες φτάνουν τις 31,2 Γιγαβατώρες. Αντίστροφα, οι εισαγωγές κατακρημνίζονται στο 3,2% και τις 6,3 Γιγαβατώρες. 

1