Σταματήστε την εκτροφή χταποδιών!

26 04 2023 | 13:54Avaaz

Εξοργισμένοι είναι επιστήμονες με τα σχέδια κατασκευής του πρώτου εκτροφείου χταποδιών στον κόσμο, όπου 1 εκατομμύριο από αυτά τα πανέξυπνα πλάσματα θα στοιβάζονται κάθε χρόνο σε δεξαμενές, και θα καταψύχονται ζωντανά. Τα σχέδια γι’ αυτό το νέο κολαστήριο υποβλήθηκαν στις τοπικές αρχές της Ισπανίας. Πρόσθεσε τη φωνή σου για να ζητήσουμε να απαγορευτεί η εκτροφή χταποδιών!

 

Φίλες και φίλοι,

Τα χταπόδια είναι εξαιρετικά έξυπνα. Μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία και να λύνουν περίπλοκα προβλήματα, αλλά και να νιώθουν πόνο, ευχαρίστηση, χαρά και φόβο!Γι’ αυτό οι επιστήμονες έχουν εξοργιστεί με τα σχέδια για την κατασκευή του πρώτου εκτροφείου χταποδιών στην Ισπανία. Κάθε χρόνο, 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ από αυτά τα, ως επί το πλείστον μοναχικά, πλάσματα θα στοιβάζονται σε δεξαμενές και θα παγώνονται ζωντανά για την αγορά τροφίμων, βιώνοντας έναν οδυνηρό θάνατο.

Πρόκειται για βασανιστήριο βιομηχανικής κλίμακαςΑλλά μπορούμε να το σταματήσουμε. Τα σχέδια για την κατασκευή του εκτροφείου έχουν υποβληθεί στις τοπικές αρχές, αλλά μια παγκόσμια κατακραυγή μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε φρένο σ’ αυτό το κολαστήριο! Υπόγραψε τώρα και το Avaaz θα παραδώσει τις φωνές μας στις τοπικές αρχές και την ΕΕ, απαιτώντας την απαγόρευση της εκτροφής χταποδιών, πριν καν ξεκινήσει: Δεν έχει ξαναγίνει εμπορική εκτροφή χταποδιών. Οι ειδικοί λένε πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να υποφέρουν αυτά τα απίθανα πλάσματα.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την Ισπανική εταιρεία που προσπαθεί να κατασκευάσει έναν γιγάντιο θάλαμο βασανιστηρίων για χταπόδια στα Κανάρια Νησιά. Αλλά τώρα υπάρχει ελπίδα. Η Βρετανία, αναγνώρισε τα χταπόδια, ανάμεσα σ’ άλλα είδη, ως «αισθανόμενα όντα», και τώρα η ΕΕ αναθεωρεί τη νομοθεσία της.

Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα δεν έχουν φωνή. Αλλά μπορούμε να τους δώσουμε. Γι’ αυτό ας στείλουμε μια εκκωφαντική έκκληση απ’ όλο τον κόσμο, πριν τις τοπικές εκλογές, για να πιέσουμε τις τοπικές αρχές να σταματήσουν την εκτροφή, και να ζητήσουμε απ’ την Ευρώπη και τις κυβερνήσεις παντού να απαγορεύσουν τη βάρβαρη εκτροφή χταποδιών.Το δημοφιλές ντοκιμαντέρ, «Ο δάσκαλός μου το χταπόδι», έδειξε σ’ όλο τον κόσμο πόσο ευαίσθητα κι έξυπνα είναι τα χταπόδια. Κι όπου κι αν κοιτάξουμε, υπάρχουν άφθονες αποδείξεις πως οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τον πλανήτη με ζώα και φυτά που έχουν πολλά περισσότερα συναισθήματα απ’ όσα είχαμε ποτέ φανταστεί. Το κίνημά μας έχει υπερασπιστεί ξανά και ξανά τα δικαιώματα των άλλων ειδών. Τώρα ας να το ξανακάνουμε μαζί.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Martyna, Bert, Joanna, Nax, John, Anneke, Christoph, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz