Στα ύψη έφτασε την Τρίτη η παραγωγή των ΑΠΕ στην Ευρώπη - "Τσουχτερό" το κόστος για τις μονάδες αερίου φέτος

19 08 2021 | 09:17

Η παραγωγή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στην Ε.Ε. κορυφώθηκε προχθες στα 123 γιγαβάτ με αποτέλεσμα την άμβλυνση των τιμών ηλεκτρισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία των διαχειριστών.

Σύμφωνα με το Platts, η πρόσκαιρη άνοδος των αιολικών απομείωσε τη ζήτηση για παραγωγή με αέριο και άνθρακα. Το κόστος παραγωγής για μια μονάδα αερίου με απόδοση 50% ξεπέρασε τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το Σεπτέμβριο και το δ' τρίμηνο του 2021, ενισχύοντας τα προθεσμιακά συμβόλαια εν μέσω αυξημένων τιμών καυσίμων και ρύπων.

Αν εξαιρεθεί το κόστος ρύπων, τότε το κόστος για αυτές τις μονάδες στη ΒΔ Ευρώπη βρίσκεται στα 96 ευρώ καθώς οι τιμές του αερίου έφτασαν πλέον τα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το Platts επισημαίνει ότι οι χαμηλότεροι άνεμοι φέτος οδήγησαν σε άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά. Εντούτοις, η υψηλότερη διαθεσιμότητα των αιολικών από μόνη της δεν προβλέπεται να ομαλοποιήσει τις τιμές στα επίπεδα των προηγουμένων ετών, όπως τονίζεται σε σχετική έκθεση που εξετάζει ένα σενάριο υψηλής αιολικής παραγωγής για τον προσεχή χειμώνα. Για τις δέκα αγορές που εξετάστηκαν, το σενάριο βάσης προσδιορίζει την αιολική παραγωγή δ' τριμήνου στα 47 γιγαβάτ.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, αύξησαν την παραγωγή τους μόλις κατά 1% σε ετήσια βάση με 15,9 γιγαβάτ σε πέντε μεγάλες αγορές φέτος, παρά την άνοδο της εγκατεστημένης ισχύος σε ιστορικά υψηλά.

Επίσης, η βελτιωμένη παραγωγή των πυρηνικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων βοήθησε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ορυκτά καύσιμα το φετινό Αύγουστο.

Τέλος, στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρισμού, της Γερμανίας, προβλέπεται η μεγαλύτερη άνοδος των ρύπων από το 1990 εν μέσω ανάκαμψης του λιγνίτη και ισχυρής ζήτησης για αέριο στο α' εξάμηνο του 2021.

ENERGYPRESS 19/08/2021