Σήμερα οι υπογραφές για το κοινό σχήμα ΔΕΗ – RWE στα φωτοβολταϊκά – Άδειες 1 Γιγαβάτ που αγόρασαν από την «ΙΔΕΑ» συνεισφέρουν οι Γερμανοί

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables για τη σύσταση της κοινοπραξίας που θα βάλει μπροστά φωτοβολταϊκά έργα κοντά στα 2 GW.

Η ελληνική πλευρά θα εισφέρει στο σχήμα τα φωτοβολταϊκά 940 MW στο ορυχείο του Αμυνταίου για τα οποία έχει ήδη πάρει τις πρώτες περιβαλλοντικές άδειες.

Η RWE από την πλευρά της, θα εισφέρει στο κοινό σχήμα τις άδειες (βεβαιώσεις παραγωγού) που εξασφάλισε μέσω εξαγοράς από την ελληνική εταρεία «ΙΔΕΑ» με επικεφαλής τον Ιωάννη Δημητρίου. Πρόκειται για δύο «πακέτα» φωτοβολταϊκών πάρκων περίπου 700 και 300 Μεγαβάτ, δηλαδή συνολικής ισχύος περί το 1 Γιγαβάτ.

Τα πρώτα κοινά έργα με την RWER θα είναι αυτά του Αμυνταίου που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και για τα οποία η ΔΕΗΑΝ έχει συστήσει 9 συνολικά εταιρείες ειδικού σκοπού.

Η γερμανική εταιρεία που συμμετέχει στο σχήμα με 51%, ίδρυσε ήδη στην Ελλάδα θυγατρική, την RWE Greece και εχει ήδη ξεκινήσει να τη στελεχώνει. Η εταιρεία θα διοικείται από ένα ελληνο-γερμανικό δίδυμο, με την πλευρά της ΔΕΗΑΝ να εκπροσωπεί ο διευθύνων σύμβουλος Κωσταντίνος Μαύρος και τη γερμανική, υψηλόβαθμο στέλεχος της RWER που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Στόχος της εταιρείας να στελεχωθεί με 10-15 άτομα προσωπικό.

Tη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (Head of Terms) είχε εγκρίνει τον περασμένο Φεβρουάριο το ΔΣ της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η συμφωνία προέβλεπε ειδική ρήτρα, για την περίπτωση που η γερμανική πλευρά δεν εισφέρει συγεκριμένο αριθμό έργων στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του μεικτού σχήματος. Όσο για τις μεταβιβάσεις μετοχών θα επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση κριτηρίων που θα συμφωνηθούν από τις δύο πλευρές, ενώ θα προβλέπεται δικαίωμα πρώτης άρνησης (right of first refusal).

 

 

6 Oκτωβρίου 2021

energypress