Σε ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ αναθέτει η ΔΕΗ τα δύο πρώτα 15άρια πάρκα του mega φωτοβολταϊκού project της Κοζάνης - Το καλοκαίρι ξεκινούν οι εργασίες.

Ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες που έτρεξε με ταχείς ρυθμούς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προκειμένου να αναθέσει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, δυναμικότητας 15 Μεγαβάτ το καθένα, τα οποία αποτελούν τμήμα του mega project των 230 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η εταιρεία στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το πρώτο πάρκο, δυναμικότητας 15 Μεγαβάτ, με δικό του υποσταθμό και ηλιακούς ιχνηλάτες (tracker), θα κατακυρωθεί στη ΜΕΤΚΑ της Mytilineos, με συνολικό κόστος περί τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πάρκο, δυναμικότητας επίσης 15 Μεγαβάτ και με δικό του υποσταθμό, αλλά με σταθερές βάσεις στήριξης, θα κατακυρωθεί στην ΤΕΡΝΑ με συνολικό κόστος λίγο κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμά ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα γίνει εντός του καλοκαιριού. Με την κατακύρωση των δύο διαγωνισμών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σε εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Για το μεγαλύτερο κομμάτι του mega project, το φωτοβολταϊκό των 200 Μεγαβάτ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός επιλογής κατασκευαστή. Έχει δοθεί μικρή παράταση, οπότε η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 11 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον τεχνικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι κυριολεκτικά τεράστιο, αφού έχουν ενδιαφερθεί περί τις 30 εταιρείες, εκ των οποίων οι περισσότερες αναμένεται να καταθέσουν προσφορές.

Μεγαλόπολη

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να βγάλει διαγωνισμό και για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 50 Μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη. Το έργο αυτό δεν θα διεκδικήσει σταθερές ταρίφες συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ, αλλά θα λειτουργήσει με τους κανόνες του target model, μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (PPAs).  

Την περίοδο αυτή μελετώνται οι παράμετροι ενός τέτοιου συμβολαίου με τη μητρική ΔΕΗ (που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος) και ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι μεγάλο.

Φιλόδοξοι στόχοι

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εγκατάσταση των πρώτων αυτών μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων έχει δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα, τόσο εσωτερικά όσο και στην αγορά, και αναμένεται με ενδιαφέρον η μελλοντική πορεία της εταιρείας και το κατά πόσο θα αποτελέσει, στο εξής, ισχυρό «παίκτη» των ΑΠΕ.

δ
Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Κωνσταντίνου Μαύρου, διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ανανεώσιμες, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 η εταιρεία θα έχει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της τάξης των 300 Μεγαβάτ, θα έχει δηλαδή διπλασιάσει το εν λειτουργία δυναμικό της.

Για το τέλος το 2022 η εκτίμηση είναι ότι θα έχει φτάσει τα 600 Μεγαβάτ, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει το 1,5 Γιγαβάτ στην πενταετία. Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικές και ξένες εταιρείες και έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με μεγάλους παίκτες του κλάδου (RWE, EDP Renewables, Masdar Taaleri κ.λπ.).

 

 

 

22 Μαϊου 2020

energypress