Rystad Energy: Τα 60 GW φτάνει το "χαρτοφυλάκιο" πράσινου υδρογόνου παγκοσμίως - Βασικοί "ετέροι" ηλιακά και χερσαία αιολικά.

13 10 2020 | 10:42

Τα 60 GW φτάνουν τα σχεδιαζόμενα έργα πράσινου υδρογόνου ισχύος 1 MW παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Rystad Energy. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το 87% των έργων είναι μονάδες επιπέδου γιγαβάτ.

Αναλυτικότερα, Ευρώπη και Αυστραλία κυριαρχούν στην παγκόσμια σκηνή με 11 προτεινόμενα έργα ηλεκτρόλυσης και ισχύος από ένα γιγαβάτ και πάνω.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο επικεφαλής του τμήματος ΑΠΕ του Rystad Energy, Gero Farruggio ανέφερε «Παρά τις νέες προτάσεις, προβλέπουμε πως λιγότερο από την μισή δυναμικότητα (30GW) θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2035, καθώς, οι εταιρείες ανάπτυξης θα χρειαστούν μικρότερο κόστος παραγωγής.

Υπό το πρίσμα αυτό, απαιτείται κυβερνητική στήριξη για την ταχύτερη προώθηση των έργων, ιδιαίτερα για αυτά που θα τροφοδοτούνται από τους υψηλότερου κόστους υπεράκτιους σταθμούς αιολικής ενέργειας».

Επιπρόσθετα, η Rystad σημειώνει πως η Ευρώπη θα ηγηθεί από άποψη λειτουργίας έργων, μονάδων δηλαδή άνω του 1 MW, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στη Γερμανία.

Σε ότι αφορά τα έργα υπό κατασκευή, κινέζικη μονάδα Beijing Jingneng ισχύος 5 GW στη εσωτερική Μογγολία, θα είναι πιθανόν η πρώτη μονάδα ηλεκτρόλυσης κλίμακας γιγαβάτ που θα τεθεί σε λειτουργία, με τις εργασίες κατασκευής να έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα αποτελεί από ένα ηλιακό σταθμό και ένα χερσαίο αιολικό σταθμό, με την παραγόμενη ενέργεια να χρησιμοποιείται για την παραγωγή 400,000 με 500,000 τόνων υδρογόνου ετησίως.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η πλειονότητα των μονάδων ηλεκτρόλυσης παγκοσμίως προβλέπεται να τροφοδοτείται από ηλιακά και χερσαία αιολικά, με μόλις πέντε έργα να προβλέπεται εφοδιασμό από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

 

 

 

12 Οκτωβρίου 2020

energypress