Προσφυγές κατά του ΔΕΔΔΗΕ για "υπερβάσεις" στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου προαναγγέλλουν επενδυτές ΑΠΕ

09 03 2024 | 10:51

Την πρόθεσή τους να καταθέσουν προσφυγές σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια τον ηλεκτρικό χώρο στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου και εν προκειμένω ως προς τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΝ. ΚΟΙΝ.) που είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν αιτήματα για Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ), γνωστοποιούν με σημείωμα που έστειλαν στο energypress, επενδυτές ΑΠΕ που έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, από τα δημοσιευμένα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία Φεβρουάριος 2024 προκύπτει πως σε επίπεδο σύναψης συμβάσεων σύνδεσης (και όχι απλά ΟΠΣ), έχουν συναφθεί:

Α- 75,4 MW συμβάσεις σύνδεσης έργων ΕΝ. ΚΟΙΝ. ως παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας.  Πρόκειται για αιτήματα με ημερομηνία υποβολής αίτησης το 2020, από τα οποία μάλιστα ήδη λειτουργούν τα 64,8 MW και προφανώς στη συνέχεια θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα αφού έχουν υπογράψει Σύμβαση Σύνδεσης όπως προαναφέρθηκε.

Ωστόσο, το περιθώριο για έργα ΕΝ. ΚΟΙΝ. στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον ν. 4546/2018, άρθρο 60, παρ. 2, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46, του ν. 4710/2020 και ισχύει, προβλέπει συνολική ισχύ έργων ΕΝ. ΚΟΙΝ. μόλις 50 MW περιλαμβανομένων και των έργων του άρθρου 14Α του ν. 3468.  Σύμφωνα, ωστόσο, με τα ανωτέρω ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πολλαπλά υπερβεί και συνάψει συμβάσεις σύνδεσης 75,4 MW σε ΕΝ. ΚΟΙΝ. με αποζημίωση της παραγωγής τους όταν ο επιτρεπόμενος χώρος βάσει του νόμου για το κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου ήταν μόλις 50 MW.

Β- 30,5 MW (εκ των οποίων 29,7 MW έργα εγκατεστημένης ισχύος >50 kW) συμβάσεις σύνδεσης έργων ΕΝ. ΚΟΙΝ. ως αυτοπαραγωγών με Εικονικό Ενεργειακό ΣυμψηφισμόΠρόκειται για έργα με ημερομηνίες υποβολής αίτησης την περίοδο 2020-2023.  Το αξιοπρόσεκτο εδώ είναι, πως παρότι ο ν. 5037, άρθρο 63, παρ. 7, από 29/3/23 απαγορεύει την υποβολή αιτήσεων με έγχυση ενέργειας στα κορεσμένα, εντούτοις ο ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται στα αρχεία του να έχει παραλάβει κανονικά αιτήσεις Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού από ΕΝ. ΚΟΙΝ. (που είναι αυτονόητη η έγχυση στο δίκτυο) και μετά την ημερομηνία ορόσημο βάση της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 67, παρ. 3 του ιδίου νόμου, ήτοι ακόμη και μετά την 1/7/23 και να έχει συνάψει και συμβάσεις σύνδεσης.  Πρόκειται για 13 έργα συνολικά 2,4 MW για τέτοιες κατόπιν της 1/7/23 αιτήσεις, εκ των οποίων τα 2 MW (2 έργα του 1 MW έκαστο) για έργα άνω των 50 kW.

Για τα ανωτέρω, όπως αναφέρει το σημείωμα των επενδυτών, έχει υποβληθεί καταγγελία στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των φερόμενων παραβάσεων σύστησε επιτροπή για την εξέταση εσωτερικά σε βάθος της κατάστασης. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο "μέτωπο" των επενδυτών με τον ΔΕΔΔΗΕ τελεί σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας καθώς και της ΡΑΑΕΥ. 

Από την πλευρά τους οι καταγγέλοντες δηλώνουν πως εντός των ημερών θα προσφύγουν άμεσα στην ποινική Δικαιοσύνη κατά των υπευθύνων. 

D