Προ των πυλών η έγκριση και του πλαισίου στήριξης υβριδικών ΑΠΕ στα νησιά – Διαγωνισμοί ανά αυτόνομο σύστημα με νέα όρια διείσδυσης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και του πλαισίου στήριξης υβριδικών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αυτή τη στιγμή γίνεται οι τελικές μικροπροσαρμογές σε επιμέρους παραμέτρους του πλαισίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του δεύτερου καθεστώτος στήριξης «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ, μετά το σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα. 

Το σχήμα στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ προβλέπει την πραγματοποίηση μειοδοτικών ανταγωνιστικών διαδικασιών, για την κατακύρωση τιμών αναφοράς από τα υποψήφια έργα. Οι διαγωνισμοί θα διενεργούνται ανά αυτόνομο σύστημα, με τη δημοπρατούμενη ισχύ να καθορίζεται με βάση τα νέα όρια διείσδυσης που έχει υπολογίσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε κάθε ένα από αυτά. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από το πόσους υβριδικούς σταθμούς μπορεί να «σηκώσει» κάθε νησί, στον υπολογισμό του ο Διαχειριστής λαμβάνει υπόψη του και το πότε αυτό θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο. Ο λόγος είναι πως δεν έχει νόημα να εγκατασταθούν σε ένα νησί πολλοί σταθμοί για να «πρασινίσει» το μίγμα του, αν πρόκειται αυτό να διασυνδεθεί σχετικά άμεσα. 

Στους διαγωνισμούς, οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές (και θα κατακυρώνουν «ταρίφες» αν προκριθούν) για την αποζημίωση της ηλεκτρικής ενέργειας (ευρώ ανά Μεγαβατώρα) που θα αποδίδουν τα έργα τους στο δίκτυο. Για την ενέργεια αυτή, δεν θα προβλέπεται διάκριση αν προέρχεται από τη μονάδα ΑΠΕ ή το σύστημα αποθήκευσής της. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί να καθοριστεί διαφορετική τιμή εκκίνησης για κάθε αυτόνομο σύστημα. 

Παράλληλα, δεν θα προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή ισχύος. Από την άλλη πλευρά, κάθε υβριδικό σύστημα θα διατηρεί την «ταρίφα» του και μετά τη διασύνδεση του νησιού. Τότε, θα μεταπίπτει στο καθεστώς που θα ισχύει στο ηπειρωτικό δίκτυο, για τον αντίστοιχο συνδυασμό ΑΠΕ και αποθήκευσης. 

Υπενθυμίζεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, θα ξεκινήσει ξανά η διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης έργων της εν λόγω κατηγορίας, η οποία «πάγωσε» με ρύθμιση του ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Με τη ρύθμιση, ανεστάλη η υποβολή στη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή που τελούν υπό διασύνδεση.

1