«Πράσινο φως» έδωσε το ΥΠΕΝ στους περιβαλλοντικούς όρους για τον σταθμό αποθήκευσης «Ptolemaida BESS» της Eunice

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας «Ptolemaida Battery Energy Storage System», που υλοποιεί η Eunice στην Πτολεμαΐδα.

Υπενθυμίζεται ότι, το έργο ονομαστικής ισχύος 250 MW και χωρητικότητας 1.000 MWh, κυριάρχησε στην πρώτη γραμμή των 16 μεγάλων έργων του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), τα οποία είχαν ανακοινωθεί το 2020, από τον τότε Υπουργό Ενέργειας, ενώ αξιολογήθηκε και συμπεριλήφθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Δικτύων (TYNDP 2020) του ENTSO-e.

Μάλιστα, όπως έγραψε το energypress, πρόσφατα εξασφάλισε την «είσοδό» του, με πολύ καλή βαθμολογία, στη λίστα PCI.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το σύστημα αποθήκευσης του σταθμού θα αποτελείται από 3.150 συστοιχίες και 1.575 container μπαταριών ιόντων λιθίου με συνολική χωρητικότητα 1.174,1 MWh και ισχύ 292,95 MW.

Επιπλέον, θα είναι εξοπλισμένο με 75 μετατροπείς ΣΡ/ΕΡ, ονομαστικής ισχύος 3,8 MVA έκαστος, οι οποίοι θα συνδέονται με ισάριθμους μετασχηματιστές Χαμηλής προς Μέση Τάση, ενώ η μονάδα θα συνδέεται αντίστοιχα με τον Υποσταθμό, μέσω υπόγειων καλωδίων Μέσης Τάσης 33 kV και καλωδίων σημάτων ελέγχου, συνολικού εκτιμώμενου μήκους 18 χιλιομέτρων.

Η φάση κατασκευής του έργου

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του έργου, προβλέπεται ότι, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, θα πρέπει να κατατεθεί και να παρουσιαστεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ αναλυτικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του έργου, το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Το σχέδιο θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και στοιχεία αναφορικά με τις χρήσεις γης της περιοχής, ενώ η εταιρεία οφείλει τη διασφάλιση ενός εύλογου κόστους για την πλήρη αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, που δυνητικά μπορεί να προκύψει στη φάση κατασκευής.

 

 

σ