Παπαθανασίου: Η αποθήκευση δεν θα μηδενίσει τις περικοπές - Το στοίχημα είναι να μειωθούν και να καταστούν προβλέψιμες

Για το μείζον ζήτημα των περικοπών και του ηλεκτρικού χώρου μίλησε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Σταύρος Παπαθανασίου, σε πάνελ του 5ου Power & Gas Forum.

“Είναι ένα πρόβλημα που ήρθε για να μείνει”, τόνισε ο κ. καθηγητής, προσθέτοντας ότι ρόλος της πολιτείας και των φορέων είναι, αφενός να προσπαθήσουν να τις μειώσουν, αφετέρου να τις καταστήσουν προβλέψιμες.

 

“Η ομάδα διοίκησης έργου έχει αντικείμενο να προσδιορίσει που οφείλονται, πως υπολογίζονται και δεύτερο αν μπορούμε να τις περιορίσουμε αξιοποιώντας την αποθήκευση”.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανασίου, υπάρχουν περικοπές σε επίπεδο αγορών λόγω ανεπάρκειας ζήτησης, που θα συνεχίσουν να αυξάνονται και εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στη ημερήσια αγορά. Ένας δεύτερος λόγος είναι ο κορεσμός των δικτύων. Και στις 2 περιπτώσεις η αντιμετώπιση περνάει από την αποθήκευση. Στην περίπτωση του κορεσμού, πάλι τα συστήματα αποθήκευσης είναι λύση, όχι τα κεντρικά αλλά τα κατανεμημένα συστήματα.

Κληθείς να απαντήσει το ερώτημα αν η αποθήκευση είναι πανάκεια, τόνισε ότι μπορεί να περιορίσει αλλά δεν γίνεται να μηδενίσει τις περικοπές. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι δε γίνεται να δούμε μια μονάδα σε κάθε σταθμό, σε κάθε σημείο του δικτύου που αντιμετωπίζει κορεσμό.

Άρα η ποσότητα των μονάδων αποθήκευσης εξαρτάται από το βαθμό διείσδυσης ΑΠΕ, από το μείγμα τεχνολογιών.

Συμπερασματικά, ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι οι περικοπές αποτελούν ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα, που συνδέεται με πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών, το αν πραγματοποιούνται στην παραγωγή ή στην αγορά, την ποσοτικοποίηση, το αν και πως καθορίζεται η αποζημίωση των παραγωγών, την πρόβλεψη του ρίσκου.

 

f