Παπαδόπουλος (Hitachi): Κρίσιμη η αξιοπιστία των συστημάτων για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών με το δίκτυο

Το έργο ανάπτυξης ενός υπεράκτιου αιολικού χρειάζεται πολλά χρόνια και διάφορες φάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Hitachi Energy, η τεχνολογία σύνδεσης με το δίκτυο είναι αρωγός σε όλη τη διαδικασία με διαρκείς αναπροσαρμογές προς τη βέλτιστη λύση.

Όπως ανέφερε στα πλαίσια του Renewable & Storage Forum, προκλήσεις στην εποχή μας αποτελούν τα αυξημένα μεγέθη, ο σχεδιασμός και η αποφυγή κινδύνων που συνεπάγονται υψηλά κόστη. Από τα βασικότερα σκέλη στη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η διαθεσιμότητα και αξιοπιστία του συστήματος.

Πλέον η τάση που έχει επικρατήσει είναι ότι τα συστήαμτα κατασκευάζονται και ελέγχονται στα εργοστάσια και μεταφέρονται στο τέλος για να αποφεύγονται εκπλήξεις και να μειώνεται το κόστος.

Στα πλαίσια σχετικής συζήτησης που έλαβε χώρα στο συνέδριο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η βέλτιστη λύση είναι τα μεγάλα υπεράκτια έργα. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλώνουν οι ανεμογεννήτριες και εγκαθίστανται πιο μακριά από τις ακτές, εκεί μπορούν να υπάρχουν πλωτές εξέδρες που θα συλλέγουν την ισχύ και θα τη μεταφέρουν με συνεχές ρεύμα ενδιάμεσα σε κάποια διασύνδεση προς τις δύο κατευθύνσεις της. Επίσης, σημαντική είναι η διασύνδεση μεταξύ δύο κρατών με εκμετάλλευση του κοινού δυναμικού. Αν τα σχέδια είναι βιώσιμα εμπορικά, η εγκατάσταση των έργων μπορεί να γίνει σύντομα, κατέληξε.

1