Οι δυνατότητες παραγωγής υδρογόνου σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, το στοίχημα νέας σύμπραξης

24 07 2023 | 00:06Energypress

Οι εταιρείες Subsea7 και EnBW υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου να μελετήσουν από κοινού νέες ιδέες για την υπεράκτια παραγωγή καυσίμου υδρογόνου με τη χρήση αιολικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι δύο εταίροι πρόκειται να διερευνήσουν τα τεχνικά και εμπορικά χαρακτηριστικά της υπεράκτιας παραγωγής πράσινου υδρογόνου, από άποψη πιλοτικών δομών αλλά και εγκαταστάσεων εμπορικής κλίμακας, λαμβάνοντας υπόψη σταθερές πλατφόρμες καθώς και πλωτές δομές.

Η EnBW θα πραγματοποιήσει μελέτες σχετικά με τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του αιολικού πάρκου, παρέχοντας παράλληλα την τεχνογνωσία που διαθέτει στο κομμάτι της λειτουργίας και της συντήρησης για την ολοκλήρωση της τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης του έργου. Η Subsea7, με τη σειρά της, θα είναι υπεύθυνη για την πραγματοποίησης της έρευνας σχετικά με τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές υποδομές και την ενσωμάτωση του συστήματος παραγωγής υδρογόνου στα θεμέλια των ανεμογεννητριών ή σε ξεχωριστές πλατφόρμες.

Στόχος της σύμπραξης είναι οι δύο εταίροι να πραγματοποιήσουν από κοινού μια οικονομική ανάλυση για τη δημιουργία ενός εμπορικού μοντέλου, προσδιορίζοντας το κόστος ανάπτυξης αλλά και το λειτουργικό κόστος του έργου ώστε να αξιολογηθεί η οικονομική βιωσιμότητά του.

(ναυτικά χρονικά)

 

 

σ