Offshore αιολικά: "Παίζουν" και οι τράπεζες για το ρόλο του τρίτου «εταίρου» στο υπό σύσταση SPV της ΕΔΕΥΕΠ

Την ανάγκη για συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να επιτευχθεί στο ακέραιο το χρονοδιάγραμμα αλλά και εν συνόλω το εγχείρημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας την προηγούμενη Πέμπτη στην εσπερίδα της ΡΑΑΕΥ για τα υπεράκτια αιολικά που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Έκθεσης Renewable Energytech.

Ευρισκόμενοι σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξη του κλάδου με σημαντικές εκκρεμότητες (ρυθμιστικά, τεχνικά ή σε επίπεδο αγοράς) να απομένουν προς διευθέτηση, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ ξεχώρισε ως κρίσιμα «ορόσημα» την σωστή αρχιτεκτονική για τους επερχόμενους διαγωνισμούς, την ανάγκη προετοιμασίας, την στήριξη της ΕΔΕΥΕΠ για να ανταποκριθεί στο ρόλο της καθώς και την ανάγκη πρόληψης και ενημέρωσης ως προς την στάση των τοπικών κοινωνιών.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των εξελίξεων, ιδίως ως προς το κόστος καθώς και την σημασία να υπάρξει ένας ολιστικός σχεδιασμός για την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και τις υποδομές που δίχως αυτές, τα όποια σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά.

f

d

Ως προς την «κύκλιση» των διαδικασιών αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης που αν και η χώρα έχει υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους με ορίζοντα το 2030, εντούτοις, επιλέγει να μην «τρέξει» υπέρμετρα και να συμβαδίσει με την τροχιά ωρίμανσης της εν λόγω τεχνολογίας.

«Δεν πρέπει να κινηθούμε με υπέρμετρη ταχύτητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας να αναδείξει ότι η επιτάχυνση ή επιβράδυνση υλοποίησης των στόχων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικονομικότητα της τεχνολογίας. «Μπορούμε όμως να κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες έγκαιρα, ώστε όταν έρθει η ώρα να πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές και ενδιαφέρον».

Σε αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει επιλέξει, όπως έχει γράψει το energypress, την σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού με ευθύνη της ΕΔΕΥΕΠ, προκειμένου αυτή να αναλάβει την ανάθεση των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για το πρώτο «κύμα» των offshore αιολικών. Να συμπληρώσουμε ότι η νομοθετική πρόβλεψη για το SPV θα περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου και κρίνεται ως η βέλτιστη λύση προκειμένου να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου οι υποψήφιοι επενδυτές διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν αυτόνομα στην διεξαγωγή ανάλογων ερευνών για τα οικόπεδα που θα εκφράσουν ενδιαφέρον, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση των διαδικασιών, το πακέτο «δια χειρός» ΕΔΕΥΕΠ θα καταστεί πιο ελκυστικό τόσο ως προς το κόστος όσο και με άλλα κίνητρα προκειμένου πρακτικά να αποφευχθεί ένας νέος γύρος ερευνών αυτόνομα από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται μάλιστα, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energypress, ο τρίτος ετέρος στο SPV, εκτός των ΕΔΕΥΕΠ και ΑΔΜΗΕ να είναι ένας τραπεζικός όμιλος. Αυτό γιατί, όπως επεξηγούν, το ρίσκο θεωρείται υψηλό επομένως θεωρείται λιγότερο πιθανό να επιλέξει ένας ιδιώτης να τοποθετήσει κεφάλαια σε μια τέτοια δραστηριότητα, εν αντιθέσει με μια τράπεζα που μπορεί να επιτελέσει και ένα «θεσμικό» ρόλο, όντας μέρος του σχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες για το τελικό σχήμα του SPV βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΝ και την Διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ προκειμένου να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις. Ως προς τον ανάδοχο, η ΕΔΕΥΕΠ ήδη έχει βγει προς αναζήτηση, διερευνώντας την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά για να εντοπίσει εταιρείες που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, σε θάλασσες με μεγάλα βάθη και με λιγοστούς υποψήφιους παίκτες διεθνώς να διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία.

f