Ο θρυλικός Λουνκίτο ήταν μόνο η αρχή του ανορθόδοξου πολέμου: 10 ακόμη άγρια λιοντάρια έπεσαν νεκρά από λόγχες των Μασάι στην Κένυα [videos]

07 06 2023 | 06:14

Δέκα λιοντάρια σκοτώθηκαν στη νότια Κένυα την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων τα έξι μόνον μέσα σε μια μέρα – το περασμένο Σάββατο –   καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση των ντόπιων κτηνοτρόφων Μασάι με την άγρια φύση που τους περιβάλλει, σύμφωνα με την Υπηρεσία Άγριας Ζωής της Κένυας (KWS).

Αυτός είναι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός λιονταριών που θανατώθηκαν με τη μία», δήλωσε εκπρόσωπος του KWS στο CNN χθες Κυριακή.

Το γηραιό λιοντάρι, ζωντανός θρύλος μέχρι τότε, είχε αποτολμήσει να βγει από την προστατευόμενη περιοχή ελεύθερης διαβίωσης άγριων ζώων και να μπει σε μια μάντρα ζώων επειδή πείναγε και δεν είχε δυνάμεις να κυνηγήσει άγριο θήραμα. Έτσι, σκοτώθηκε από τον ιδιοκτήτη κοπαδιού, σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας Lion Guardians.

Η οργάνωση είπε ότι το τέλος μιας ξηρασίας συνήθως σηματοδοτείται από την αύξηση της σύγκρουσης ανθρώπου-λιονταριού, καθώς τα άγρια ​​θηράματα γίνονται πιο δύσκολο να κυνηγηθούν και οι ιδιοκτήτες ζώων είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί» μετά την απώλεια τόσων πολλών ζώων. Η Κένυα βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών .

Καθώς οι αστικοί οικισμοί επεκτείνονται, οι άνθρωποι μετακινούνται σε ενδιαιτήματα ζώων, κάνοντας όλο και πιο πιθανό τα ζώα να παρασυρθούν σε ιδιωτική γη αναζητώντας τροφή.

  • Τα έξι λιοντάρια που κι αυτά εξουδετερώθηκαν με λόγχες και δόρατα το Σάββατο είχαν σκοτώσει 11 κατσίκες και έναν σκύλο, ανέφερε το KWS το Σάββατο.

Τα λιοντάρια ήταν όλα μέρος του οικοσυστήματος Amboseli, του Εθνικού Πάρκου της κομητείας Kajiado , μια περιοχή βιόσφαιρας της UNESCO κοντά στο όρος Κιλιμάντζαρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ .

Η κυβέρνηση της Κένυας και οι φιλοζωϊκές οργανώσεις έχουν συστήσει ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για τους βοσκούς των οποίων τα ζώα σκοτώνονται από άγρια ​​ζώα και οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να καλούν την υπηρεσία άγριας ζωής όταν βλέπουν ένα περιπλανώμενο λιοντάρι, αντί να το σκοτώνουν.

Αλλά η Ανατολική Αφρική βιώνει επίσης τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών και, ως εκ τούτου, οι βοσκοί είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί για τα ζώα τους.

Μιλώντας για τους θανάτους του Σαββάτου, ο Richard Bonham, εκτελεστικός πρόεδρος του Big Life Foundation στην Κένυα, είπε ότι οι δασοφύλακες της οργάνωσης προσπάθησαν να διαλύσουν μια ομάδα εννέα λιονταριών αφού επιτέθηκαν στις κατσίκες και τον σκύλο σε ένα σπίτι, αλλά έξι αρνήθηκαν να φύγουν.

Η αστυνομία, ένας κτηνίατρος και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Άγριας Ζωής της Κένυας έφτασαν επί τόπου και αποφασίστηκε ότι τα εναπομείναντα λιοντάρια θα πρέπει να κρατηθούν στο συγκρότημα του Big Life Foundation μέχρι το επόμενο βράδυ, όταν θα μπορούσαν να φύγουν με ασφάλεια στο σκοτάδι.

 Ο Bonham είπε: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα πλήθος συνέχισε να συγκεντρώνεται και οι εντάσεις κορυφώθηκαν καθώς δεκάδες άνθρωποι διέρρηξαν τον φράχτη, εκτοξεύοντας δόρατα και σκοτώνοντας και τα έξι λιοντάρια.

«Πολλά μέλη του πλήθους ήταν οπλισμένα με δόρατα και οποιαδήποτε επέμβαση από την KWS, την Αστυνομική Υπηρεσία της Κένυας ή το Big Life θα κινδύνευε να κλιμακώσει μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση και σχεδόν σίγουρα θα είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινο τραυματισμό ή θάνατο.

Το KWS φιλοξένησε μια συνάντηση το Σάββατο στην οποία συμμετείχαν ντόπιοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να συζητήσουν τις πρόσφατες δολοφονίες.

«Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση τρόπων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου σύγκρουσης ανθρώπου-άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για να ειδοποιούν τις κοινότητες για την παρουσία άγριας ζωής στην περιοχή τους», ανέφερε η KWS.

«Περαιτέρω συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ευρύτερη εικόνα της εξερεύνησης της σύγκρουσης ανθρώπου-άγριας ζωής στο πλαίσιο της κοινοτικής διαβίωσης και της κατανομής των οφελών προς μια αρμονική συνύπαρξη στην ανοιχτή κοινότητα και τα τοπία άγριας ζωής», προστίθεται.

«Αν και είμαστε ανακουφισμένοι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινοι τραυματισμοί, αυτό το μεμονωμένο αλλά τραγικό περιστατικό είναι μια σκληρή απεικόνιση των προκλήσεων για τη διασφάλιση της συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπου και άγριας ζωής».

 

 

 

 

 

 

cover photo:Κτηνοτρόφοι Μασάι της Κένυας κυνηγούν με λόγχες λιοντάρι. Screenshot via YouTube@Africa Channel/https://www.youtube.com/watch?v=Oxysts0rYLI

 

σ