Νέος καταιγισμός αιτήσεων για νέες ΑΠΕ στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ - Έφτασαν τα 24 Γιγαβάτ οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί.

22 12 2020 | 08:50

(upd: 16:51) Περίπου 1200 αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής δυναμικότητας περί τα 24 Γιγαβάτ, κατατέθηκαν μέχρι τώρα στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ (που λήγει απόψε), όπως προκύπτει από σχετική δήλωση του κ. Χατζηδάκη, με την οποία ο υπουργός σημειώνει ότι το τεράστιο αυτό ενδιαφέρον αποδεικνύει ότι το επενδυτικό κλίμα για τις ΑΠΕ είναι θερμό και μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις και τα μέτρα του υπουργείου.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Παρά τα πρόσφατα μέτρα του ΥΠΕΝ για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ που "ακούμπησαν" υπογεγραμμένες συμβάσεις σταθμών ΑΠΕ και επιβάρυναν επενδυτές με την έκτακτη εισφορά 6%, αλλά και την επί τα χείρω ανατροπή στο σχεδιασμό μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, μέτρα δηλαδή που εκ των πραγμάτων δημιουργούν επενδυτική ανασφάλεια και αύξηση του επενδυτικού ρίσκου της χώρας, η ελληνική αγορά ΑΠΕ φαίνεται ότι παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική για νέες "πράσινες" επιχειρηματικές τοποθετήσεις.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον πολύ μεγάλο όγκο των νέων αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ, στο πλαίσιο του κύκλου Δεκεμβρίου, του πρώτου με το νέο καθεστώς, που λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί πάνω από 1000 αιτήσεις, για σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος πάνω από 15 Γιγαβάτ και η διαδικασία συνεχίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι τα νούμερα θα αυξηθούν κι άλλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των μέχρι τώρα αιτήσεων, περίπου το 80%, αφορά φωτοβολταϊκά έργα, με τα αιολικά να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο υπόλοιπο 20%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πολύ μεγάλη συμμετοχή οφείλεται και στο γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο είχε σταματήσει η διαδικασία υποδοχής νέων αιτήσεων από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου, επενδυτές που είχαν καταρτίσει φακέλους, όλο αυτό το διάστημα, έσπευσαν να τους καταθέσουν.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η κατάθεση αιτήσεων δεν είναι ασφαλές κριτήριο για να μετρήσει κανείς την ελκυστικότητα της χώρας, δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο στάδιο κατά το οποίο δεν απαιτούνται μεγάλες δεσμεύσεις, ενώ η επιχειρηματική απόφαση για κάθε ένα από τα έργα λαμβάνεται σε μεταγενέστερο χρόνο, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι η επενδυτική "δίψα" για νέα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας είναι μεγάλη, προέρχεται μάλιστα, εκτός από τους ελληνικούς ομίλους, και από πολύ μεγάλες ξένες ενεργειακές εταιρείες και funds από όλο τον κόσμο.

Ας σημειωθεί ότι η ΡΑΕ ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα την εξέταση και των παλιών αιτήσεων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκδώσει Βεβαιώσεις Παραγωγού συνολικής δυναμικότητας περί τα 23 Γιγαβάτ, στα οποία έρχονται τώρα να προστεθούν οι αιτήσεις των 15 (τουλάχιστον) Γιγαβάτ.

Από το σύνολο των Βεβαιώσεων Παραγωγού θα υλοποιηθεί, βεβαίως, ένα μικρό κλάσμα. Το πόσο θα είναι αυτό, εξαρτάται από τις συνολικότερες εξελίξεις στον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα:

  • από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι διαγωνισμοί που θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου σχήματος που θα ζητήσει η χώρα μας από τις Βρυξέλλες,
  • από την αρχιτεκτονική της συνολικής αγοράς ρεύματος στο πλαίσιο του target model, καθώς η τάση στην Ευρώπη είναι τα διμερή συμβόλαια παραγωγών - προμηθευτών,
  • από την επέκταση και διεύρυνση των δικτύων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα, καθώς και από τον εμπλουτισμό των διασυνοριακών διασυνδέσεων,
  • από το πόσο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εγκατάσταση σταθμών κεντρικής αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι υπάρχει η επενδυτική διαθεσιμότητα για την επίτευξη των στόχων της χώρας για το 2030 (και στη συνέχεια για το 2050) υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν ευρύτερες ή ειδικότερες ανατροπές που σήμερα δεν μπορούν να προβλεφθούν.

 

 

 

21 Δεκεμβρίου 2020

energypress