Νέα σημαντική διεθνής επιστημονική εργασία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Α. Μεταξά.

27 11 2020 | 08:48

Μια νέα επίκαιρη και σημαντική διεθνής επιστημονική έκδοση με τίτλο "Energy Arbitration and Judicial Dispute Settlement” ολοκληρώθηκε και θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τον διεθνούς φήμης εκδοτικό οίκο Peter Lang, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης (https://www.energy-regulation.eu/) και του Γερμανιικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Ρυθμιστικού Δικαίου (https://enreg.eu/).

d

Τα εν λόγω ακαδημαϊκά Ινστιτούτα εγκαινιάζουν με την παρούσα επιστημονική εργασία την ευρύτερή τους στενή επιστημονική συνεργασία, η οποία εκκίνησε με την άκρως επιτυχή διοργάνωση του διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου "Athens Conference on European Energy Law", το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Στο διεθνές αυτό επιστημονικό συνέδριο για την Ενεργειακή Διαιτησία και τη δικαστική επίλυση ενεργειακών διαφορών συμμετείχαν μερικοί από τους κορυφαίους ανώτατους δικαστές, νομικούς και πανεπιστημιακούς Καθηγητές στον τομέα της Ενεργειακής Ρύθμισης και της Διαιτησίας στην Ευρώπη.

Οι εισηγήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο αντικατοπτρίζουν το αξιοσημείωτο εύρος και την όλως επίκαιρη διάσταση των θεματικών που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και εκτείνονται από την αποτίμηση της θεμελιακής απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. (CJEU) στην Υπόθεση Achmea και τον εκτεταμένο αντίκτυπό της στην Ενεργειακή Διαιτησία ως την ανάλυση της δυναμικής σχέσης μεταξύ του ευρωπαϊκού δικαίου και της επίλυσης διαφορών στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων. Στόχος αυτής της επιστημονικής προσπάθειας είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στην επιστημονική συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό της ενεργειακής διαιτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με τις προοπτικές της εν γένει νομικής προστασίας των διεθνών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

Την επιμέλεια του συλλογικού τόμου είχαν ο Καθηγητής Αντώνης Μεταξάς (επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης) και ο Καθηγητής Jochen Mohr (Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λειψίας και Εκτελεστικός Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Ρυθμιστικού Δικαίου). Στους συγγραφείς συγκαταλέγονται κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, ανώτατοι δικαστές και δικηγόροι με εξειδίκευση στο Δίκαιο Ενέργειας. Η επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου, η δε επίσημη παρουσίασή του θα γίνει στο πλαίσιο σχετικής δημόσιας επιστημονικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στις αρχές του επόμενου έτους. 

 

 

27 Νοεμβρίου 2020

energypress