Μπαίνει σε φάση υλοποίησης το “project Αστυπάλαια” - Έτοιμες οι ομάδες εργασίας.

07 12 2020 | 08:47

Πυκνές ήταν οι διεργασίες τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με το project «Smart & Sustainable Island», που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε παγκόσμιο πρότυπο ηλεκτροκίνησης και ενεργειακής αυτονομίας μέσω ΑΠΕ.  

Μέσα από σειρά συσκέψεων, συναντήσεων και workshops, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, τοπικών παραγόντων και στελεχών της Volkswagen καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα του πενταετούς ορίζοντα project, που μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης.

Στο νησί του Νοτίου Αιγαίου μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και άλλοι αξιωματούχοι των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και 4 υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, όπου συμμετείχαν σε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Νίκο Παπασταματίου και την ειδική σύμβουλο Ελλη Βελιάδη, καθώς και τον δήμαρχο Νικόλαο Κομηνέα και άλλους παράγοντες του Δήμου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άλλους παράγοντες του νησιού, τους οδηγούς των λεωφορείων, τους ιδιοκτήτες ταξί, τους επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων ΙΧ και δικύκλων, όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα.

Αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν τα θέματα ηλεκτροκίνησης και φόρτισης, με έμφαση στο κομμάτι των νέων υπηρεσιών μετακίνησης (on-demand shuttles/car-sharing), των ενεργειακών υποδομών του νησιού και της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης, δημιουργήσαμε ομάδες εργασίας. Η κάθε ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με τον δικό της πυλώνα, της ηλεκτροκίνησης, της υβριδικής παραγωγής ενέργειας, των συγκοινωνιών».

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, «ξεκινάμε με τις συγκοινωνίες, την ηλεκτροκίνηση, με το πρόγραμμα επιδότησης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, με ειδικές τιμές από τη Volkswagen για τα αυτοκίνητα που θα πουληθούν στο νησί και βεβαίως με την ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι πρέπει να αντιληφθούν το πλήρες πρόγραμμα, πώς είναι, τι ισχύει και τι σημαίνει γι’ αυτούς. Να καταλάβουν τα ωφελήματα, τα οποία οι ίδιοι θα έχουν και βεβαιως να συνειδητοποιήσουν τα ωφελήματα που θα έχει η χώρα μας πίσω από αυτό».  

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνεισε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν αντιληφθεί το εγχείρημα και το έχουν αγκαλιάσει, «καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τη ζωή τους, πώς τους τη βελτιώνει, αλλά και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Και δεν είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με καινούρια ηλεκτρικά. Καταλαβαίνουν, επίσης, τι σημαίνει για τις συγκοινωνίες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, αυτόν που περιμένει τον Γενάρη μήνα μέσα στη βροχή και το κρύο ένα λεωφορείο που περνάει κάθε μισή ή μία ώρα να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να καλέσει ένα ηλεκτρικό βανάκι να έρθει να τον πάρει από εκεί που είναι και να τον πάει εκεί που θέλει, 24 ώρες το 24ωρο».  

 

7 Δεκεμβρίου 2020

energypress