Μην τους αφήσεις να σκάψουν!

09 02 2022 | 10:51Greenpeace Ελλάδα

Πριν έναν μήνα περίπου, δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου για κητώδη που κάναμε το καλοκαίρι του 2021. Σε αυτήν, αποδείξαμε ότι οι θάλασσες της χώρας μας δεν είναι μόνο όμορφες, αλλά είναι και γεμάτες ευάλωτα είδη, που οι πληθυσμοί τους απειλούνται!


Δεν σταθήκαμε αρκετά τυχεροί ώστε να εντοπίσουμε ζιφιούς, όμως πρόσφατα ένας άλλος ζιφιός βγήκε στα ρηχά σε παραλίες της Αττικής, για να μας θυμίσει πόσο όμορφα αλλά και ευαίσθητα είδη είναι. Ο “Σωτήρης” όπως ονομάστηκε, τελικά δυστυχώς δεν τα κατάφερε, παρόλο που έλαβε όλη την απαραίτητη φροντίδα και αγωγή που χρειαζόταν, όπως και έπρεπε. Παρά την απώλεια αυτού του ιδιαίτερου ζώου, η πολιτεία δεν φροντίζει το σπίτι του!   Στο βασικό σπίτι του ζιφιού στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ήδη τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες με ακραία δυνατές εκρήξεις για υδρογονάνθρακες πριν λίγες μέρες, χωρίς να έχουν κάνει καμία ανακοίνωση! Στα ανοιχτά της Κρήτης, σε ένα άλλο κομμάτι της Ελληνικής Τάφρου, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σκοπεύουν να κάνουν σεισμικές εκρήξεις!

Τους παρακολουθούμε. Είμαστε σε ετοιμότητα και θα συνεχίσουμε το έργο και την έρευνά μας για να σταματήσουμε την καταστροφή της βιοποικιλότητας, να σταματήσουμε τις πετρελαϊκές από το “σκάψιμο” των θαλασσών μας και να τερματιστούν οι σεισμικές έρευνες και τα σχέδια για εξορύξεις στη χώρα!  Ακόμα κι αν δεν μπόρεσες να βοηθήσεις τον “Σωτήρη”, που δυστυχώς τον χάσαμε, μπορείς να βοηθήσεις τα άλλα μοναδικά πλάσματα του είδους του να γλιτώσουν από την απειλή. Τώρα είναι πιο επείγον από ποτέ να προστατεύσουμε τις θάλασσες της χώρας μας από τις εξορύξεις!