Tο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στο χώρο της ενέργειας με αναπτυξιακή και εθνική χροιά

20 12 2021 | 08:23Μάριος Τσάκας

Ο 21ος αιώνας είναι, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα ταραχώδης, με μια μεγάλη οικονομική και μετέπειτα υγειονομική κρίση που έχει επηρεάσει καθοριστικά τις ζωές όλων μας. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, χρέος των εταιριών ενέργειας, όπως είναι η ΔΕΔΑ, είναι να εργάζονται ακατάβλητα για το κοινό καλό, προσφέροντας σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και σε κρίσιμες δομές της χώρας, όπως σχολεία και νοσοκομεία, πρόσβαση σε αξιόπιστες και ισχυρές ενεργειακές υποδομές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΔΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο μεταπολεμικά στη χώρα μας επενδυτικό πρόγραμμα στο χώρο της ενέργειας το οποίο  συνδυάζει την ευελιξία, την τόλμη και την αποφασιστικότητα με τη συμπερίληψη, την προστασία των ευάλωτων πολιτών και την προσπάθεια κάλυψης των εξατομικευμένων αναγκών. 

Σε αυτό το σύνθετο και μεταβαλλόμενο πλαίσιο, η ΔΕΔΑ προσπαθεί να είναι μια σταθερά στο χώρο της ενέργειας που με σχέδιο, εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και σε συνεχή και σταθερή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες επιχειρεί να φέρει το φυσικό αέριο σε όλη τη χώρα. 

Τα έργα της ΔΕΔΑ απλώνονται σε 36 πόλεις, σε 7 Περιφέρειες της χώρας μέσα από 2.000 νέα χιλιόμετρα δικτύου και περισσότερες από 170.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που τρέχει, αυτή την περίοδο, στην Ευρώπη, με έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ έως το 2025 τα οποία, σε πλήρη ανάπτυξη, κινητοποιούν συνολικές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και δημιουργούν 6.000 νέες θέσεις εργασίας, φέρνοντας μια νέα αναπτυξιακή πνοή στη χώρα. 

Τα έργα της ΔΕΔΑ δεν έχουν μόνο αναπτυξιακή χροιά, αλλά και εθνική. Η ενεργειακή θωράκιση των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, από τη Θράκη έως τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και η ενίσχυση γεωγραφικά κρίσιμων κόμβων όπως η Στερεά Ελλάδα, η ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές της χώρας, είναι παράγοντες - κλειδιά για το ίδιο το μέλλον της χώρας.

Παράλληλα, όμως, η ΔΕΔΑ ανταποκρίνεται στα σύγχρονα περιβαλλοντικά διακυβεύματα στα οποία η παραγωγή ενέργειας πρέπει να προσαρμοσθεί. Οι στόχοι γίνονται πιο απαιτητικοί: συγκεκριμένα, έως το 2030 θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ, καθώς και να υλοποιηθούν οι κατάλληλες πολιτικές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικό και ασφαλές ενεργειακό σύστημα. Η ΔΕΔΑ προσαρμόζεται και σε αυτή την υψηλή απαίτηση: Είναι ο πρώτος Διαχειριστής Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στο «πρασίνισμα» των δικτύων της, ώστε να μπορούν να διανέμουν νέα αέρια καύσιμα, με ελάχιστο έως μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Το επόμενο διάστημα, το μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η αναβάθμιση της Ελλάδας σε μείζονα ενεργειακό κόμβο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Είναι μια εξέλιξη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.  Πρέπει, όμως, να είμαστε έτοιμοι. Με υποδομές, με δίκτυα, με εκπαιδευμένους ανθρώπους. Με τα μεγάλα έργα της ΔΕΔΑ δημιουργούμε μια εσωτερική ενεργειακή επανάσταση σε όλη τη χώρα: θωρακίζουμε ενεργειακά ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και ενισχύουμε την παγκόσμια θέση της πατρίδας μας. Η ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας είναι η σύγχρονη Επανάσταση που θα προσφέρει αυτονομία, παραγωγική δύναμη και αυτοπεποίθηση σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

---------------------------

*Ο κ. Μάριος Τσάκας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες ενόψει του 2022. 

 

1