Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας για τη Μεσογειακή Ευρώπη λόγω κλιματικής αλλαγής

02 01 2019 | 08:23

Για αύξηση των πλημμυρών και της λειψυδρίας σε διαφορετικά τμήματα της Ευρώπης κάνουν λόγο οι τελευταίες προβλέψεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC).

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές της επιστημονικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πονοκέφαλος θα είναι πολύ μικρότερος, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Οι εντονότερες ξηρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να ταλαιπωρήσουν αρκετά τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ιδίως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Τουρκία αναμένεται να αντιμετωπίσουν επιδεινούμενη λειψυδρία, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που θα επικρατήσουν. Επιπλέον, σημαντικές μειώσεις προβλέπονται στην αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση. Μία από τις παράπλευρες απώλειες της αυξανόμενης ξηρασίας θα είναι και οι υδροηλεκτρικοί πόροι, οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν στην περιοχή της Μεσογείου.

Εφόσον οι ανωτέρω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες κυρίως για τους κλάδους της γεωργίας, της ενέργειας, των μεταφορών, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια στη Νότια Ευρώπη.

Στον αντίποδα, οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης θα σημειώσουν αύξηση στην ετήσια διαθεσιμότητα νερού τους, ενώ η Γαλλία, το Βέλγιο και η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να βιώσουν περισσότερο υγρούς χειμώνες και ξηρότερα καλοκαίρια. Παρ’ όλα αυτά, η άνοδος της διαθεσιμότητας νερού, σε συνδυασμό με την αύξηση των βροχοπτώσεων, θα οδηγήσει σε άλλου είδους προβλήματα, όπως πλημμύρες στις πόλεις και υπερχειλίσεις αστικών λυμάτων, ενώ είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει ζητήματα ασφάλειας των φραγμάτων στη Βόρεια Ευρώπη.

«Για να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικές συνέπειες, είναι σημαντικό οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού να εκπληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν και θα είναι ακόμη καλύτερο εάν κατορθώσουμε να παραμείνουμε πολύ κάτω από αυτούς τους στόχους. Πιστεύουμε, επίσης, ότι μόνο ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής δεν αρκεί, αλλά θα χρειαστούν τόσο στρατηγικές προσαρμογής όπως η εξοικονόμηση νερού, όσο και μέτρα ενεργειακής απόδοσης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε σχετικά ο ερευνητής του JRC, Ad De Roo.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρότι πράγματι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικά μικρότερες, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, οι πλημμύρες και η καλοκαιρινή λειψυδρία πρόκειται να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση.

1

2 Ιανουαρίου 2019