Με «επιδότηση» των προμηθευτών το net-metering με ενεργειακό συμψηφισμό – Διαρκώς αυξανόμενη η «τρύπα» στα ταμεία των εταιρειών

Σε εκ νέου παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την διοίκηση της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να προχωρήσει ο ΕΣΠΕΝ το επόμενο διάστημα για τα ζητήματα εκκαθάρισης σε παροχές πελατών που διαθέτουν σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering).

Ο λόγος είναι η χρονίζουσα πλέον εκκρεμότητα – στρέβλωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς, που υπάρχει ως προς το ζήτημα και καταλήγει σε ζημία στα ταμεία των προμηθευτών. Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πλέον το πρόβλημα παίρνει μεγάλες και σοβαρές διαστάσεις, δεδομένου ότι πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά οι συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, όπου το τελικό οικονομικό «αποτύπωμα», αν και υπό συνθήκες στρέβλωσης, ήταν σημαντικά πιο περιορισμένο.

 

Ως γνωστόν, η στρέβλωση έγκειται στον συμψηφισμό ενέργειας που γίνεται, «παραγνωρίζοντας» την αξία της ενέργειας, γεγονός που καταλήγει να υπάρχει οικονομική διαφορά στην τελική εκκαθάριση μεταξύ της εγχεόμενης ενέργειας στο σύστημα και της ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νοικοκυριού ή της επιχείρησης, όπου λειτουργεί το σύστημα net-metering με ενεργειακό συμψηφισμό.

Επί του πρακτέου, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα net-metering κορυφώνει την παραγωγή του κατά τις μεσημεριανές ώρες, εκχέοντας την πλεονάζουσα παραγωγή στο δίκτυο ως «αποθήκευση» προκειμένου να την αξιοποιήσει (λογιστικά) τις βραδινές ώρες που το φωτοβολταϊκό δεν παράγει κατά τα πρότυπα του συμψηφισμού. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο καταναλωτής έχει συνάψει μια δεδομένη σύμβαση με τον προμηθευτή σε μια δεδομένη τιμή, η κατά κανόνα ακριβότερη ενέργεια τις βραδινές ώρες που απορροφάται από το δίκτυο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πελάτη, αγοράζεται από τον προμηθευτή χωρίς αυτό το πρόσθετο κόστος να ανακτάται με κάποιο τρόπο. Το ζήτημα είχε αναδειχτεί πριν από περισσότερο από ενάμιση χρόνο και είχε ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Μόλις πριν από λίγους μήνες με απόφαση της ΡΑΑΕΥ έγινε μια περιορισμένη διόρθωση για κάποιες από τις παροχές του Διασυνδεδεμένου Συστήματος (τηλεμετρούμενες παροχές), ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το πρόβλημα παραμένει, καθώς ούτε μετά την αλλαγή δεν διασφαλίζεται η ανάκτηση του κόστους για τις παροχές αυτές. Αυτό γιατί η απόφαση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει την αποζημίωση της εγχεόμενης ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες που ωστόσο βρίσκεται σταθερά σε απόσταση και διαφορά με την αξία της ενέργειας που απορροφάται κατά τις ώρες που δεν παράγει το φωτοβολταϊκό με αποτέλεσμα πάλι προκύπτει ζημία για τον προμηθευτή που οφείλει να «ανταποκριθεί» στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πελάτη.

Επιπρόσθετα, δεν έχει αλλάξει κάτι για τις περισσότερες κατηγορίες παροχών, δεδομένου ότι η ρύθμιση αφήνει εκτός όλες τις παροχές Χαμηλής Τάσης της χώρας, τις παροχές στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και την Κρήτη. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για αναδρομική διόρθωση του ζητήματος που πλέον μετράει σωρευτικά σημαντικές ζημιές στα ταμεία των εταιρειών προμήθειας.  

Μια ακόμη πτυχή του ζητήματος που αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος αφορά τις πολλαπλάσιες πλέον εγκαταστάσεις net-metering με ενεργειακό συμψηφισμό στη μέση τάση. Κατ’ αναλογία παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα με την ειδοποιό διαφορά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η εκκαθάριση γίνεται σε ορίζοντα 15λέπτου, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, τόσο μεμονωμένα μια σειρά εταιρείες προμήθειας όσο και συλλογικά σε επίπεδο φορέων αγοράς, προτίθενται το αμέσως επόμενο διάστημα να προβούν εκ νέου σε παρεμβάσεις προς το ΥΠΕΝ και την Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που με την αυξανόμενη διείσδυση τέτοιων συστημάτων βρίσκεται σε τροχιά περαιτέρω όξυνσης.

'