Μανουσάκης: Δίχως δίκτυα και διασυνδέσεις δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι διαγωνισμοί για τα έργα διασύνδεσης των Νότιων Κυκλάδων, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να καταλήξουν, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης περνάει μέσα από την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα των διεθνών διασυνδέσεων, όπου εκεί ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει προς υλοποίηση ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μανουσάκης επανέλαβε την πρόθεση του Διαχειριστή να εμπλακεί ως επενδυτής στο project Elica Interconnection του Ομίλου Κοπελούζου, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ ανάλογες κινήσεις επιχειρεί και στο έργο Interasia Interconnector. 

Συγκεκριμένα για το project Euroasia Interconnector, ανέφερε πως το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται το «due diligence» και ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να καταθέσει πρόταση να μπεί ως επενδυτής στο έργο.

Επιπρόσθετα, ο ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός δεύτερου διασυνδετήριου καλωδίου με την Βουλγαρία, ενώ σχεδιάζει με ορίζοντα έως το τέλος της δεκαετίας, τον διπλασιασμό της δυναμικότητας των διασυνδέσεων με Ιταλία και Αλβανία.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στην γειτονική Βόρεια Μακεδονία, προλειαίνοντας το έδαφος για σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Μιχάλης Μαστοράκης

Μανουσάκης: Δίχως δίκτυα και διασυνδέσεις δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία