Λάιεν: Έρχονται μέτρα για την ταχύτερη αδειοδότηση αιολικών και βελτίωση των διαγωνισμών ΑΠΕ - Έρευνα κατά των κινέζικων επιδοτήσεων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την επιτάχυνση των πράσινων στόχων και τη μεγαλύτερη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προανήγγειλε μεταξύ άλλων στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Επιτροπής ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για την αιολική ενέργεια, με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης και την βελτίωση της διαδικασίας των διαγωνισμών ΑΠΕ. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, όπως σημείωσε, αφορούν και άλλους τομείς, όπως την ηλεκτροκίνηση. “Χρειαζόμαστε μια βιομηχανία καθαρής ενέργειας”, τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στην επίτευξη της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, προωθώντας εκτεταμένο διάλογο με τους βιομηχανικούς φορείς.

Αναφερόμενη επιπλέον, στην πράσινη τεχνολογία, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας από την Κομισιόν κατά των επιδοτήσεων της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα. Συγκεκριμένα, στηλίτευσε την κινεζική πολιτική των αδρών επιδοτήσεων, χαρακτηρίζοντάς την “αθέμιτη πρακτική”. Όπως τόνισε, έχει πλημμυρίσει η αγορά από κινεζικά αυτοκίνητα, ενώ οι τιμές τους είναι χαμηλές, κάτι που δημιουργεί μια “στρεβλή εικόνα” της αγοράς και έναν “αθέμιτο ανταγωνισμό”.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Λάιεν εδώ.

 

σ