Κλιματική κρίση και ενέργεια: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανα τομέα

17 01 2024 | 07:11

Στις εκπομπές ρύπων η ενέργεια θεωρείται η ρίζα του προβλήματος, με λιγότερη αναφορά σε γεωργία και βιομηχανία

Η ενέργεια, ρίζα του προβλήματος

Στις εκπομπές ρύπων η ενέργεια θεωρείται η ρίζα του προβλήματος, με λιγότερη αναφορά σε γεωργία και βιομηχανία.

Από το ετήσιο σύνολο των 59,1 Gt (δισ. τόνων) ισοδύναμου CO2, το 34% αφορά την ενέργεια (20 Gt – με το 69% να προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης).

Το 22% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών προέρχεται από καλλιέργειες και αλλαγές χρήσεων γης (13,1 Gt), το 19% από βιομηχανία (11,6 Gt), το 15% από μεταφορές (8,7 Gt – με το 71% αυτών από οδικές μεταφορές), το 6% από κτίρια (3,3 Gt – κυρίως κατοικίες) και τέλος, το 4% (2,4 Gt) από χωματερές – απόβλητα.

Το «αποτύπωμα» του άνθρακα στην Κίνα

Ο άνθρακας στη μεγαλύτερη παραγωγική χώρα του κόσμου, την Κίνα, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο ενεργειακό μείγμα και στις εκπομπές της. Από τα συνολικά 160EJ ενέργειας, 56% προέρχεται από άνθρακα, 19% από πετρέλαιο και το υπόλοιπο 25% από φυσικό αέριο, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά. Με τους ρυθμούς αύξησης της ενεργειακής ζήτησης της Κίνας, η ζήτηση άνθρακα κορυφώνεται με τη χώρα να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση ή μείωση εκπομπών άνθρακα. Αυτά, παράλληλα με τις τεράστιες προσπάθειες της Κίνας στην πράσινη μετάβαση, αφού κάθε χρόνο εγκαθιστά περίπου το 50% των νέων παγκόσμιων ανανεώσιμων πηγών.

h

 

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Μ. Ζήση

1