Ήξερες για το παράνομο εμπόριο ελεφάντων;

20 04 2023 | 10:56Vicky Stavraka, WWF

Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

 

Την πρώτη φορά που είδα στη ζωή μου ελέφαντα στο φυσικό του περιβάλλον, έμεινα άναυδη. Ακόμα και στα τροπικά δάση, με τα πολύ ψηλά δέντρα και την πυκνή βλάστηση, ο όγκος του και το ύψος του είναι εντυπωσιακά. Αν σκεφτείς και τις τεράστιες ταχύτητες που αναπτύσσει όταν τρέχει, αυτό το ζώο, το τόσο μοναδικό, που κυκλοφορεί μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του λες και έχουν βγει βόλτα στο δάσος, μου κέρδισε την καρδιά. Ήμουν στην Αφρική, στην Τανζανία, και πίστευα ότι το να βλέπει κάνεις ελέφαντες εκεί, ήταν συνηθισμένο. Αλλά έκανα λάθος.


Περίπου 20.000 αφρικανικοί ελέφαντες πέφτουν θύματα λαθροθηρίας κάθε χρόνο. Οι ελέφαντες σκοτώνονται για τους χαυλιόδοντες, το κρέας και το δέρμα τους. Υπολογίζεται ότι στην Ασία, οι ελέφαντες έχουν εξαφανιστεί από το 85% του φυσικού τους βιότοπου, ενώ στην Αφρική, περισσότεροι ελέφαντες πλέον λαθροθηρεύονται παρά γεννιούνται.

Αυτό το τεράστιο εντυπωσιακό ζώο, κυνηγιέται, φυλακίζεται και σκοτώνεται. Είναι θύμα του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, όπως ακριβώς και το τιγράκι που βρέθηκε παρατημένο έξω από το Αττικό Πάρκο, το οποίο κατέληξε σε ευθανασία καθώς είχε 33 κατάγματα σε όλο του το κορμί και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.


Σημαντικό κομμάτι της δουλειά μας για την προστασία της άγριας ζωής είναι να αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων, με στόχο να το καταπολεμήσουμε ριζικά. Έτσι, ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία των ελεφάντων που περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με σκοπό τη μείωση της ζήτησης για ελεφαντόδοντο, την προστασία των οικοτόπων τους, τη συνεργασία με τοπικές κυβερνήσεις για την εφαρμογή αυστηρών νόμων που τιμωρούν το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου. 


Αν θέλεις και εσύ να προστατέψεις τους ελέφαντες μπορείς να υιοθετήσεις έναν συμβολικά. Η διαδικασία είναι σύντομη και εύκολη, και με την ολοκλήρωσή της θα συμμετέχεις στην προστασία του φανταστικού αυτού ζώου! 

Με την υιοθεσία ενός ελέφαντα θα λάβεις άμεσα το πιστοποιητικό υιοθεσίας, ενώ θα ξεκινήσουμε να σε ενημερώνουμε για το πώς η υποστήριξή σου γίνεται δράση και προσπάθεια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. 


Αυτές οι μέρες, οι πασχαλινές, δεν είναι όμορφο όταν χαρακτηρίζονται από πράξεις αλληλεγγύης;


Ευχαριστούμε πολύ!


Βίκυ Σταύρακα

Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές


Υ.Γ. Οι υιοθεσίες ζώων δίνουν τεράστια ώθηση στη δουλειά μας. Βοηθούν στη χρηματοδότηση του έργου μας για την προστασία του οικοτόπου των ελεφάντων, τη μείωση της λαθροθηρίας και την αντιμετώπιση της σύγκρουσης ανθρώπου-ελέφαντα. Μπορείς να κάνεις και δώρο τη συμβολική υιοθεσία ενός ελέφαντα! Ο παραλήπτης του δώρου θα λάβει το πιστοποιητικό υιοθεσίας με το μήνυμά σου, την ημέρα και ώρα που θα μας υποδείξεις.