ΙΕΑ: Το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ενεργειακών δαπανών της Ελλάδας πήγαν σε επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης

Κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης η Ελλάδα αφιέρωσε το 62,2% των κρατικών ενεργειακών της δαπανών ή 9,4 δισ. δολάρια για επιδοτήσεις και μέτρα στήριξης των καταναλωτών, όπως προκύπτει από νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Από το υπόλοιπο μερίδιο του συνόλου των 15,05 δισ. δολαρίων, 21,2% ή 3,2 δισ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τα προγράμματα Εξοικονομώ, 3,5% ή 0,5 δισ. δολάρια στα καύσιμα και την καινοτομία, ίδιο ποσό στράφηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και 1,6% ή 0,2 δισ. δολάρια στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Συγκριτικά, στη Γερμανία ποσοστό 72,6% των κρατικών ενεργειακών δαπανών δόθηκαν για επιδοτήσεις και στήριξη, ενώ στην Ιταλία 36,7%, στην Ισπανία 42,6% και στη Βρετανία 55,9%.

Διεθνώς οι κυβερνήσεις αφιέρωσαν περί τα 900 δισ. δολάρια για τη στήριξη των καταναλωτών με τα δύο τρίτα να αφορούν την Ευρώπη.

Μάλιστα, από τα 900 δισ. τα 270 δισ. προσφέρθηκαν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, έναντι μόλις 130 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των ΑΠΕ κατά την ίδια περίοδο.

 

σ

 

 

σ