IEA: Η ανάπτυξη της μορφών καθαρής ενέργειας οδηγεί την ζήτηση σπάνιων γαιών – Αύξηση επενδύσεων 30% το 2022

24 07 2023 | 00:50Energypress

Περαιτέρω ώθηση στη ζήτηση μετάλλων όπως λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο και χαλκό αναμένεται να δώσει η αυξανόμενη χρήση και ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας. Η πρώτη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με θέμα τις σπάνιες γαίες σημειώνει ότι από το 2017 έως το 2022, ο ενεργειακός τομέας ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε τριπλασιασμό της συνολικής ζήτησης για λίθιο, 70% αύξηση στο κοβάλτιο και 40% αύξηση στο νικέλιο.

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη τέτοιων κοιτασμάτων αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι, ακολουθώντας μια αντίστοιχη αύξηση 20% το 2021. Ειδικότερα, απότομη αύξηση, της τάξης του 50% είχαμε στο λίθιο και ακολούθησαν χαλκός και νικέλιο.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το μερίδιο των τριών κορυφαίων παραγωγών σπάνιων γαιών το 2022 παρέμεινε αναλλοίωτο ή ακόμη και αυξήθηκε περαιτέρω, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το νικέλιο και το κοβάλτιο, σε σχέση με τρία χρόνια πριν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ σημείωσε πως «χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα για σπάνιες γαίες με ένα βιώσιμο και ασφαλή τρόπο».

 

σ