Η υγεία του πλανήτη περνάει μέσα από το πιάτο μας.

17 10 2020 | 08:14

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και αυτή είναι μια πολύ καλή αφορμή για να επανεξετάσουμε τη διατροφή μας και να βάλουμε στο μενού υγιεινές τροφές που δεν κάνουν καλό μόνο σε εμάς, αλλά και στον πλανήτη.

Ίσως δεν το γνωρίζαμε, όμως στην Ελλάδα πλέον ακολουθούμε μια διατροφή με υψηλό οικολογικό αποτύπωμα. Σίγουρα, οι σημερινοί γρήγοροι ρυθμοί συχνά δεν μας αφήνουν το περιθώριο να επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές μας, όμως, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού σύμφωνα τη νέα έκθεση του WWF με τίτλο “Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets”, η διατροφή που ακολουθούμε επιδρά αρνητικά στην υγεία μας, αλλά και στον πλανήτη.

Ειδικότερα, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία δείχνουν πως καταναλώνουμε κόκκινο κρέας σε οκταπλάσια ποσότητα από τις προβλεπόμενες μερίδες της μεσογειακής διατροφής και τις συστάσεις του Εθνικού μας Διατροφικού Οδηγού, γεγονός που εκτοξεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, έχουμε μειώσει πολύ την κατανάλωση οσπρίων, καθώς τρώμε λιγότερο από τη μισή ποσότητα που προτείνει η μεσογειακή διατροφή και ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία να μας αποθαρρύνουν, αφού η λύση είναι στο χέρι μας, ή μάλλον «στο πιάτο μας»! Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρούμε τη σχέση μας με τη μεσογειακή διατροφή. Έτσι, θα θωρακίσουμε την υγεία μας, αλλά και τον πλανήτη!

Για να βελτιώσεις τις διατροφικές σου επιλογές αλλά και να συμβάλλεις στην υγεία του πλανήτη, ακολούθησε τις συμβουλές μας!

f

 

 

 

 

16 October 2020

WWF