Η καθημερινότητα της Έλενας

11 08 2022 | 15:27

Καλημέρα,

Κατακαλόκαιρο και πριν ξεκινήσω τη δουλειά, πετάγομαι να πάρω μερικά φρούτα για το σπίτι. Εποχής, φυσικά. Τύχη και προνόμιο να ζω σε τούτον τον μεσογειακό τόπο, που προσφέρει πολλά διαφορετικά φρούτα σε κάθε εποχή. Φτάνω στο ταμείο κι εκνευρίζομαι. Δεν είναι τιμές αυτές! Εξωφρενικές, λέει, οι αυξήσεις των τιμών τροφίμων, λόγω πολέμου στην Ουκρανία. Με συγχωρείτε, κι εγώ τι φταίω;


Και ποια είναι η πρόβλεψη για να μην πληρώνω τα μαλλιοκέφαλά μου; Ποια είναι τα μέτρα που με στηρίζουν ώστε να ψωνίζω το φαγητό μου χωρίς να τρέμω ότι θα πληρώσω από την τσέπη μου τις συνέπειες ενός πολέμου για τον οποίο το μόνο που θέλω είναι να σταματήσει, σήμερα κιόλας;

Και ποιος στηρίζει τους παραγωγούς κάθε φορά που πλήττονται από τα εκάστοτε εξωτερικά πλήγματα; Σήμερα πόλεμος, χθες και αύριο κορωνοϊός, κάθε μέρα κλιματική κρίση.... δεν τελειώνουν οι προκλήσεις!

Πληρώνω το αντίτιμο, εκνευρίζομαι ξανά και ξεκινάω δουλειά. 5.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την έκκλησή μας για επαρκή υγιεινή τροφή σε προσιτές τιμές για όλους ως σήμερα! 5.000 άνθρωποι (σαν εμένα!) ζητούν μαζί μου να μειωθεί ο ΦΠΑ σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια για να πάρουμε μια ανάσα, να μειωθούν τα χημικά και τα λιπάσματα για να τρεφόμαστε καλύτερα και να προωθηθεί η μεσογειακή διατροφή - που είναι του τόπου και της εποχής μας - και προστατεύει κι εμάς και το περιβάλλον μας.
 
Και αναθαρρώ! Γιατί δεν είμαι μόνη και σίγουρα δεν είμαι χωρίς ελπίδα. Και ξε-εκνευρίζομαι. Διότι, ναι, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο, όμως υπάρχει και λύση εφικτή, λογική, αυτονόητη και κατανοητή από χιλιάδες ανθρώπους που όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα: το φαγητό που αξίζουμε και τις πολιτικές αποφάσεις που δικαιούμαστε.

Μαζί προχωράμε! Οι απανωτές κρίσεις μας έδειξαν ότι προστατεύοντας τον πλανήτη, προστατεύουμε και την υγεία μας. Η ανάγκη να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για την τροφή και την υγεία μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ! Γι’ αυτό, ακόμα κι αν μπορείς να διαθέσεις έστω και λίγα ευρώ για να συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά, είναι σημαντικά.

 Η στήριξή σου είναι απαραίτητη για τον αγώνα μας.


Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία, ελληνικό γραφείο Greenpeace