Η FCA "υπογράφει" το μεγαλύτερο Vehicle-to-Grid δίκτυο φόρτισης στον κόσμο.

22 09 2020 | 09:05

Η ηλεκτροκίνηση "τρέχει” και μαζί της και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την φόρτιση των τετράτροχων προτάσεων μηδενικών εκπομπών των κατασκευαστών.

Επί του προκειμένου, μία από τις νεότερες τεχνολογικές κατακτήσεις στον μαγικό κόσμο της ηλεκτροκίνησης είναι και η αμφίδρομη φόρτιση, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν όχι μόνο να παίρνουν ενέργεια από το δίκτυο, αλλά και να την αποδίδουν πίσω σε αυτό.

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια δυνατότητα "ανταλλαγής ενέργειας” μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και του δικτύου ηλεκτροδότησης, κίνηση που συμβάλλει στη βέλτιστη  διαχείριση της ενέργειας, αλλά και στη σταθερότητα του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού. Μολαταύτα, για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία είναι εξαιρετικά κρίσιμο τα δύο μέρη -τα ηλεκτρικά οχήματα από τη μία και το δίκτυο από την άλλη- να μιλούν μια "κοινή γλώσσα” που θα επιτρέπει την γρήγορη και αποδοτική διαχείριση της ενέργειας. 

Αν μη τι άλλο, τα δίκτυα Vehicle-to-Grid (V2G), όπως επισήμως αποκαλούνται, αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία, στην οποία ο όμιλος Fiat Chrysler Automobiles εστιάζει άμεσα θέτοντας σε λειτουργία το μεγαλύτερο δίκτυο του είδους στη μονάδα κατασκευής του Mirafiori, στην Ιταλία. Μάλιστα, η γραμμή παραγωγής του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού Fiat 500 σχεδιάστηκε εκτός των άλλων και με στόχο να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα, με τα αυτοκίνητα που θα αποθηκεύονται μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τους και μέχρι να φορτωθούν για τον τελικό προορισμό τους, να μπορούν να συμβάλλον στη σταθερότητα του συστήματος.

Η πρώτη φάση κατασκευής του V2G δικτύου της FCA περιλάμβανε την τοποθέτηση 32 σταθμών με δυνατότητα σύνδεσης με έως 64 οχήματα. Μέχρι το τέλος του 2021, το δίκτυο θα επεκταθεί ώστε να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης 700 ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η εστίαση της έρευνας θα είναι στην οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος. Η κάλυψη των θέσεων στάθμευσης του δικτύου θα γίνει με την τοποθέτηση 12.000 ηλιακών πάνελ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 MWh ανά έτος, ενώ το όφελος σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 2.100 τόνους CO2 ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο δίκτυο V2G στο Mirafiori αποτελεί καρπό της συνεργασίας της FCA με την ENGIE Eps και την Terna και θα αξιοποιηθεί ποικιλότροπος για την εξέλιξη λύσεων που θα οδηγήσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αυτοκίνησης.

 

 

 

16 Σεπτεμβρίου 2020

energypress