Χατζηδάκης: Τροπολογία για ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις και νέος οδηγός Εξοικονομώ - Τι είπε για ΑΠΕ, δίκτυα και αέριο

Σειρά ειδήσεων προέκυψαν από τη σημερινή ομιλία του υπουργού ΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο Athens Investment Forum, καθώς την επόμενη εβδομάδα έρχεται τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ.

Αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Υπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι με την νέα ρύθμιση που ετοίμασε το ΥΠΕΝ οι επενδυτές δεν θα περιμένουν πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση  των έργων, αλλά θα γίνεται με έγκριση μηχανικού. Ταυτόχρονα, τόνισε πως προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ ως την άδεια λειτουργίας, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση της διασύνδεσης της Νάξου, καθώς και ότι στα πλαίσια του master plan απολιγνιτοποίησης υπάρχουν εκτός από ιδιωτικές προτάσεις και 116 δημόσια σχέδια συνολικού ύψους 1,14 δις. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, εστίασε στις επενδύσεις και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να καταστεί εκμεταλλεύσιμο το δυναμικό της ενέργειας, ανθρώπινο και αναπτυξιακό. Ο ίδιος έφερε πέντε παραδείγματα:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Παρά τις αντίξοες συνθήκες υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ο υπουργός στάθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Υπουργείου να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία. Πρός τούτο αναμένεται τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ την επόμενη εβδομάδα, καθώς αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν και για την ΔΕΠΑ Υποδομών, που στόχο θα έχουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες.  “Συνεχίζουμε και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, τα ΕΛΠΕ και τον ΑΔΜΗΕ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας το “στίγμα” της επόμενης μέρας. 

2. Δίκτυα. Υπό έγκριση τελεί το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-24 και το οποίο προϋπολογίζεται στα 2 δις. ευρώ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης (συνολικά κεφάλαια του ταμείου περί τα 750 εκατ. ευρώ).  Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, σε φάση υλοποίησης θα μπει το πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2030, συνολικού προϋπολογισμού 4 δις ευρώ. Επίσης επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να ενταχθούν προς Χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης οι σημαντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις που εκτελεί ο ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. Την Τρίτη ανέφερε ότι πρόκειται να γίνει η ηλέκτριση της Νάξου, ενώ σε ρότα υλοποίησης είναι η 2η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας και η αναβάθμιση της γραμμής Ελλάδα - Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες και έρχονται να εξυπηρετήσουν τη σύζευξη των αγορών σε συνάρτηση με την θέση σε λειτουργία του target model. 

Στο φυσικό αέριο, υπάρχει φιλόδοξος προγραμματισμός, όπως υποστήριξε, καθώς η ΔΕΔΑ προγραμματίζει επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2024 με στόχο την ανάπτυξη δικτύων διανομής σε 34 πόλεις, ενώ ο ΔΕΣΦΑ προβαίνει σε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ με πάνω από 50 έργα μέχρι το 2030.

3. ΑΠΕ. Προχωρά τελικά το ΥΠΕΝ στη ρύθμιση με την οποία θα «κλειδώνει» Τιμή Αναφοράς ένα έργο ΑΠΕ με δήλωση ετοιμότητας από πιστοποιημένο μηχανικό, εφόσον είναι έτοιμο, χωρίς να αναμένει την ηλέκτριση του έργου από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου 2030. 

Σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους στόχους, εκτιμάται πως χρειάζονται επενδύσεις 9 δις. ευρώ, όταν σήμερα έχουμε αιτήσεις για 11.000 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 γιγαβά, τα οποία αν υλοποιούνταν θα κάλυπταν μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής πέραν της Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός χαριτολογώντας. Ενημέρωσε επίσης, πως το Υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση των επόμενων φάσεων σε ότι αφορά την άδεια λειτουργίας των ΑΠΕ, ενώ νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένονται για τις υβριδικές μονάδες, την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά. “Θέλουμε να πάμε σε μοντέλο ελεύθερης αγοράς με τη συμβολή του target model. Θα ξεπεράσουμε τους στόχους του ΕΣΕΚ”, τόνισε σχετικά. Μόνο τα μέτρα του ΕΣΕΚ δύναται να δημιουργήσουν πάνω από 37.000 θέσεις εργασίας ως το 2030, αποδίδοντας εγχώρια αξία έως και 13 δις. ευρώ, όπως είπε. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, για κάθε ευρώ ΑΠΕ 3-8 ευρώ θα επιστρέφονται στην οικονομία.

4. Εξοικονόμηση. Δημιουργεί μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες, σύμφωνα με τον υπουργό. "Αγκαλιάζουμε και ενισχύουμε το Εξοικονομώ. Η χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος θα ανέλθει στα 850 εκατ. ευρώ", όπως είπε ο Υπουργός. Επιπρόσθετα, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η προδημοσίευση του οδηγού, ενώ, μεγαλύτερα προγράμματα θα έρθουν στο μέλλον, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης ύψους 3 δις. ευρώ μέχρι το 2023. Τέλος, ανέφερε πως τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων σε δευτερογενή και τριτογενή τομέα. 

5. Απολιγνιτοποίηση. Συνοδεύεται από μέτρα δίκαιης μετάβασης, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανή δημιουργίας εισοδήματος ιδίως στις περιοχές του λιγνίτη. Για την υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, διατίθενται πάνω από 5 δις. ευρώ, ενώ ήδη εκφράζεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με 80 προτάσεις για νέα έργα-επενδύσεις. Τα πιο ώριμα σε δαπάνες υπολογίζονται σε 3,7 δις. ευρώ, ενώ, υπό εξέταση είναι 116 δημόσιες επενδύσεις έναντι 1,14 δις. ευρώ. Βάσει του σχεδίου, οι συνολικές επενδύσεις θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις από όσες θα χαθούν, είπε, καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης. 

 

ENERGYPRESS