Χάρης Δούκας: H κλιματική κρίση θα προκαλέσει μελλοντικά μετανάστευση από τις μη βιώσιμες περιοχές

Στο ThessReport με αφορμή την συνδιάσκεψη της Γλασκώβης, φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής καθηγητής περιβάλλοντος και ενέργειας στο Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο Χάρης Δούκας.

Ο Χάρης Δούκας απάντησε στις ερωτήσεις του Ζαφ Κωνσταντινίδη σχετικά με την πληγή που έχει υποστεί το περιβάλλον λόγω της κλιματικής κρίσης και τα σενάρια αντιμετώπισης της που συζήτησαν οι πολιτικοί ηγέτες στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα με τον Χ.Δουκα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης οφείλουν να συνεισφέρουν όλα τα κράτη του κόσμου. Ειδικά όσα έχουν συμβάλλει περισσότερο στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος  που είναι και αυτά που μεταθέτουν την αντιμετώπιση του συνεχώς όπως η Ρωσσία, η Κίνα, η Αμερική, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Ο Χάρης Δούκας τόνισε πως αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, τα ακραία καιρικά όπως οι ξηρασίες, καύσωνες και άλλα πιο ψυχρά φαινόμενα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Ο καθηγητής περιβάλλοντος και ενέργειας προέβλεψε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα υπάρχουν πληθυσμοί που θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν καθώς οι χώρες τους δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμες. Μέσα σε αυτές συμπεριέλαβε την Β.Αφρική, περιοχές κοντά στο Ισραήλ και την Συρία.

Σχετικά με τις λύσεις αντιμετώπισης που συζητούν στην Γλασκώβη, οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα καθώς η κλιματική κρίση έχει αρχίσει να αφήνει ήδη το αποτύπωμα της στο περιβάλλον. Δηλαδή να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα διακόπτοντας νέες εξορύξεις και να χρησιμοποιούμε ενεργεία που προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Οι αλλαγές αυτές είναι εφικτές με την προϋπόθεση πως κάποιες χώρες διατίθενται, να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης τους.

Ο Χάρης Δούκας τόνισε, πως η επιδοματική πολιτική για την δυσκολία που έχουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν το φυσικό αέριο, δεν είναι βιώσιμη αλλά ούτε και περιβαλλοντικά φιλική. Το κράτος χρηματοδοτεί τις εταιρίες φυσικού αερίου ώστε να μην αυξήσουν τις τιμές τους, για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες όμως αυτή είναι μια λύση που μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να διατηρηθεί. Τα ίδια λεφτά θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό να επενδυθούν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σταδιακά θα αντικαταστήσουν τις κλασσικές μορφές ενέργειας που πλήττουν το περιβάλλον.

Η συζήτηση έκλεισε αισιόδοξα με τον Χάρη Δούκα να εκφράζει την ικανοποίηση του για ακτιβιστικά ρεύματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια νέων ανθρώπων, που υποδηλώνουν ότι οι σημερινές γενιές είναι πιο ευαισθητοποιημένες και πρόθυμές να δώσουν μάχη για το περιβάλλον.

 

 

4 Νοεμβρίου 2021

the caller