Γερμανία: Οικονομική «αρωγή» 1.7 δισ ευρώ έλαβε ο λιγνίτης το 2022

27 07 2023 | 18:24Energypress

Οικονομική στήριξη της τάξης των 1.7 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι έλαβαν τα λιγνιτικά έργα στη Γερμανία το 2022, σύμφωνα με μια ανάλυση του Think Tank Green Budget Germany.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Clean Energy Wire, παρά την φιλοδοξία της χώρας για απόσυρση των ορυκτών καυσίμων «ιδανικά» μέχρι το 2030 και όχι αργότερα από το 2038, η εξόρυξη λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτόν επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις (περίπου 817 εκατ. ευρώ), από τις απαλλαγές από τον φόρο παραγωγής που καταβάλλεται στις περιπτώσεις εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και από τις αποζημιώσεις απόσυρσης του άνθρακα.

«Παρόλο που η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα είναι έμμεση φορολογούμενη μέσω του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας – λόγω των πολλαπλών εξαιρέσεων, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, η επίπτωση του φόρου είναι σημαντικά περιορισμένη», αναφέρει η συντάκτρια της ανάλυσης Isabel Schrems. Από τα 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 1.2 δις ευρώ προήλθαν απευθείας από τον προϋπολογισμό του γερμανικού κράτους, σύμφωνα με την έκθεση.

«Επιπρόσθετα των κρατικών ενισχύσεων, οι λιγνιτικές εταιρείες έλαβαν περαιτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία, όμως, δεν προήλθαν από το δημόσιο ταμείο αλλά προήλθαν από όλους τους καταναλωτές», προσθέτει η Schrems.

Αυτά περιλαμβάνουν πληρωμές σε λιγνιτικά εργοστάσια για να διατηρούνται σε κατάσταση εφεδρείας, πράγμα που πληρώνεται από τους καταναλωτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το συνολικό ποσό που πληρώθηκε για τον σκοπό αυτό, εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

σ