Γερμανία: Δίχως κρατική στήριξη το "ΕΤΜΕΑΡ" θα βρεθεί στα Eur96/MWh το 2021 - Στο CO2 "ποντάρει" για την βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ.

16 10 2020 | 08:49

Έκτακτη εισφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό 10.8 δις ευρώ προς τον γερμανικό Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ απαιτείται προκειμένου το αντίστοιχο ΕΤΜΕΑΡ να περιοριστεί στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά οι παραγωγοί ΑΠΕ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν επί τους θέματος οι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς. 

Χωρίς αυτό, το γερμανικό ΕΤΜΕΑΡ (EEG-Umlage levy) θα μπορούσε να αυξηθεί σε ετήσια βάση στο επίπεδο ρεκόρ των 96.51/MWh για το 2021, αναφέρουν οι TSOs.

Η πτώση των τιμών στη χονδρεμπορική ρεύματος σε συνάρτηση με την αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ επιδείνωσαν σοβαρό έλλειμμα στο λογαριασμό EEG, μεγεθύνοντας την «ψαλίδα» ανάμεσα στις πληρωμές του premium στους παραγωγούς και τα έσοδα από την χονδρική στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Οι διαχειριστές εκτιμούν ότι η παραγωγή από ΑΠΕ το 2021 θα φτάσει τις 228 TWh, αυξημένη κατά 1% σε σχέση με το 2020, εκτίμηση βασισμένη σε μέσες καιρικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περί τα 27.9 δισεκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των παραγωγών ανανεώσιμης ενέργειας το 2021, όπως αναφέρει το Platts σε δημοσίευμά του.

Επιπρόσθετα, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το 2020 εκτιμάται κατά 8% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή εκτίμηση για το ίδιο έτος, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ότι αφορά τις τιμές της αγοράς, αυτές κινήθηκαν πτωτικά κατά 22% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που οδήγησε σε μείωση κατά 6 δις ευρώ στα έσοδα του λογαριασμού EEG μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία.

d

Επίσης, σε περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι πληρωμές των γερμανών καταναλωτών προς τον γερμανικό ΕΛΑΠΕ από την σύστασή του, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά να θεωρούνται οι ακριβότεροι στην Ευρώπη με περίπου 300 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με το μοντέλο EEG δημιουργήθηκε μια σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές, καθώς κλήθηκαν μέσω των λογαριασμών τους να πληρώσουν την ανάπτυξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκών. Η αντίστροφη μέτρηση αναμένεται να ξεκινήσει από το 2021, όταν και λήγει το καθεστώς διασφάλισης τιμών (feed in tariff) 20ετούς διάρκειας.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ (EEG levy) στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2021 και στα 60 ευρώ/MWh το 2022.

Τα έσοδα από την νέα σταθερή τιμή CO2 σε μεταφορές και θέρμανση, αρχής γενομένης από το 2021, στα 25 ευρώ/mt θα αξιοποιηθεί, επίσης, για την διευθέτηση του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι τα έσοδα από την επέκταση του φόρου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε τομείς εκτός συστήματος ETS θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 40 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.    

f

 

 

15 Οκτωβρίου 2020

energypress