Γαζής (Αurora): Το φαινόμενο του κανιβαλισμού και ο επενδυτικός χάρτης των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια

31 03 2024 | 10:25

Eνδιαφέροντα στοιχεία για την επενδυτική αγορά των ΑΠΕ και πως θα διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον έδωσε από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει το energypress χθες 28, και σήμερα 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, ο Ευάγγελος Γαζής, Head of South Eastern Europe, Aurora Energy Research.

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, στην παρούσα φάση, τρεις είναι οι κύριοι τρόπου εισόδου στις αγορές των ΑΠΕ: Μέσω επιδοτήσεων, το οποίο συνιστά μια διαδικασία με πιο σταθερά έσοδα, λόγω της δανειοδότησης και της πρόσβασης στο δίκτυο, μέσω ανεξάρτητης εξόδου στις αγορές και μέσω σύμπραξης με κάποιον trader.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι με την ανεξάρτητη έξοδο στις αγορές, είναι υψηλότερες, αλλά όχι τόσο σταθερές οι αποδόσεις και με αυτές συνδέονται και τα Ppas, τα οποία μπορεί να συγκρατήσουν, ανάλογα με το μέγεθος, τις τιμές.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα επέλθει μια εξισορρόπηση της αγοράς του φυσικού αερίου και στη συνέχεια μια αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή που οι τιμές του άνθρακα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σημαντικά, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ μεσοσταθμικά τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί κατευθείαν στις τιμές της χονδρικής.

Παράλληλα, κατά τον  Head of South Eastern Europe της Aurora Energy Research, σε ό,τι αφορά τις τιμές στα αιολικά και τα φωτοβολταικα καταγράφεται μείωση που οφείλεται στο φαινόμενο του κανιβαλισμού, στο ό,τι δηλαδή οταν παράγουν, παράγουν όλα μαζί. Η μείωση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ξεπεράσει το 50%, ενώ τα αιολικά θα έχουν υψηλότερες τιμες από τα φωτοβολταϊκά.

Μνεία, τέλος, έκανε ο κ. Γαζής και στα Ppas τονίζοντας ότι όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχουν, τόσο μικρότερο κόστος, ενώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για Ppas και μπαταρίες.

f