“Εξοικονομώντας” ενέργεια με ψηφιακές εφαρμογές

12 06 2023 | 07:07Μαρία Μποζούδη

Ώριμες, ασφαλείς και ευρέως διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως ΙοΤ, cloud, big data analytics, τεχνητή νοημοσύνη, ή ψηφιακά δίδυμα, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις πρακτικά και χαμηλού κόστους βήματα για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους τουλάχιστον κατά 10%, με απόσβεση σε 6-24 μήνες.

Μια από τις πολλές ωφέλειες που μπορούν να καρπωθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις εντείνοντας τον ψηφιακό βηματισμό τους είναι η βελτίωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών τους επιδόσεων. Οι δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης που προφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές είναι αμέτρητες, όπως αναδεικνύει μια σειρά πρωτοβουλιών του ΣΕΒ για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μπροστά στις προκλήσεις της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης – για παράδειγμα, ο πρόσφατος Οδηγός Ενεργειακής Εξοικονόμησης και Αποδοτικότητας, σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, και η σειρά εξειδικευμένων συζητήσεων Industry 4.0 Roundtables.

Ξεκινώντας με τον ολιστικό ενεργειακό έλεγχο (energy audit) και τη χαρτογράφηση των σημείων κατανάλωσης ενέργειας, μια επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει ψηφιακές λύσεις, ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες παρεμβάσεις και τεχνικές προσαρμογές για τις ανάγκές της, τόσο στις εγκαταστάσεις παραγωγής, όσο και στις κτιριακές υποδομές της.

Ενδεικτικά, έξυπνοι αισθητήρες και μετρητές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 40%, ενώ προηγμένες μέθοδοι ανάλυσης και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνουν την πρόγνωση ενεργειακών αναγκών κατά τουλάχιστον 15%. Μοντέλα ψηφιακών διδύμων συμβάλλουν στην προληπτική συντήρηση εξοπλισμού, επιτυγχάνοντας μείωση έως 20% των κεφαλαιακών δαπανών (CAPEX) συγκριτικά με παραδοσιακά συστήματα ελέγχου (πχ BMS, SCADA). Επιπλέον, πλατφόρμες έξυπνης διαχείρισης συστημάτων φωτισμού, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) κτιρίων μπορούν να μειώσουν τα τιμολόγια ενέργειας μιας τυπικής ΜμΕ κατά τουλάχιστον 20%, διασφαλίζοντας άνετες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό, και την ποιότητα διεξαγωγής ευαίσθητων διαδικασιών παραγωγής και R&D.

Βεβαίως, η επιτυχία ενός πλάνου ενεργειακής αποδοτικότητας που ενσωματώνει ψηφιακά εργαλεία συναρτάται και με τις ψηφιακές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Με κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων μιας επιχείρησης σε βασικές πρακτικές, η αύξηση της ενεργειακής εξοικονόμησης μπορεί να ανέλθει σε περίπου 6% το χρόνο.

- Τοποθέτηση Δρος Μαρίας Μποζούδη, Senior Advisor, Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας, ΣΕΒ, στο αφιέρωμα: “Energy Efficiency: Ενεργοποιώντας την στην Βιομηχανία”, περιοδικό Manufacturing

 

 

 

 

 

cover photo:penna.gr

 

σ