Έσκασε η φούσκα στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών - Θα μπορέσει το νέο σχέδιο της Ε.Ε. να αναζωογονήσει τον κλάδο;

Πτώση δίχως τέλος παρατηρείται στις μετοχές των εταιρειών υπεράκτιων αιολικών. Η μετοχή της Orsted υποχώρησε χθες κατά 23% πέφτοντας πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.

Προηγήθηκε η ακύρωση δύο μεγάλων έργων στις ΗΠΑ λόγω των αρνητικών συνθηκών στην αγορά.

Η μετοχή της Orsted έφτασε στην κορύφωσή της το 2021 με 1.350 κορώνες Δανίας και πλέον βρίσκεται μόλις στις 259. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι μετοχές άλλων ομίλων με δραστηριότητα στα υπεράκτια αιολικά.

Η Vestas είδε τη δική της να πέφτει από τις 312 κορώνες σε 150 μέσα σε δύο χρόνια, της Siemens Gamesa από τα 41 στα 15 ευρώ, της Ming Yang από 34 σε 14 γιουάν και της Nordex από 24 σε 10 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει σε ένα βαθμό και με τις μετοχές των ΑΠΕ εν γένει, όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εμφανής στα υπεράκτια αιολικά.

Βασικός λόγος για τα προβλήματα του κλάδου είναι η αύξηση των επιτοκίων και το κόστος των πρώτων υλών.

Όπως το έθεσε ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Ζαβιέρ Μπλας, "αν κατασκευάζεις κάτι μεγάλο που απαιτεί μπόλικη χρηματοδότηση συν χάλυβα, χαλκό και πλαστικά, τότε ίσως να ήταν καλή ιδέα να αντασφαλιστείς απέναντι στο ρίσκο ανόδου των επιτοκίων και των τιμών εμπορευμάτων".

Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στο μεγάλο πακέτο αιολικής ενέργειας που ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών η Κομισιόν με στόχο να "πιάσει" η Ευρώπη τα 420 γιγαβάτ αιολικών ως το 2030 που ζητάει το REPower EU.

Βασικά ζητούμενα του νέου πακέτου είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης, η βελτίωση των διαγωνισμών και η στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οι παραπάνω χρηματοδοτικοί πόροι που προβλέπονται ασφαλώς θα βοηθήσουν τα υπεράκτια αιολικά, όμως απομένει να φανεί αν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια που συνεπάγεται το ευρύτερο οικονομικό κλίμα και τα (ακόμα) υψηλά επιτόκια.

Τόσο τα επιτόκια, όσο και το κόστος των πρώτων υλών εξαρτώνται από πολύ ευρύτερους παράγοντες και χρειάζονται χρόνο για να εξομαλυνθούν. Κατ' επέκταση, η όποια επίδραση του νέου πακέτου μάλλον έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

 

 

 

 

σ