Eric Andrieu: όσον αφορά το περιβάλλον, η μελλοντική ΚΑΠ είναι οπισθοδρομική.

30 07 2019 | 12:06Cécile Barbière

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV Γαλλίας, ο γάλλος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας S&D, Eric Andrieu, μίλησε για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπογραμμίζοντας την έλλειψη σε περιβαλλοντικές διατάξεις.

Ερωτηθείς εάν η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ πάνω στην οποία εργάζεται, προβλέπει μια «πιο πράσινη» πολιτική για την Ένωση, απάντησε ότι τα στρατηγικά σχέδια που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη περιέχουν κυρίως «πράσινες» διατάξεις.

Σημείωσε ότι το κριτήριο επιλεξιμότητας έχει πλέον διαγραφεί, «το οποίο αποτελεί ανοησία». «Επί του παρόντος, όσον αφορά το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, το εγχείρημα για μια μελλοντική ΚΑΠ είναι οπισθοδρομικό σε σύγκριση με την τρέχουσα ΚΑΠ».

Επιπλέον, σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για να στηριχθούν τα αποκαλούμενα «eco-schemes» και ότι υπάρχει επίσης έλλειψη μέτρων και προδιαγραφών για την καλή διαβίωση των ζώων όσον αφορά τις πρακτικές γεωργικής εκμετάλλευσης.

«Πρέπει επίσης να θέσουμε σαφείς στόχους για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα στην έκθεση της ΚΑΠ», ανέφερε.

«Εργαζόμαστε τώρα με τις τέσσερις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους νέους ευρωβουλευτές. Συζητήσαμε ξανά το ζήτημα των παρασιτοκτόνων και φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών οικογενειών που υποστηρίζουν τη μείωση της χρήσης χημικών εισροών», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε αίτημα της Ευρωβουλής για αναθεώρηση της πρότασης της ΚΑΠ, εξήγησε ότι η φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe είναι απρόθυμη να ζητήσει από τη Κομισιόν να υποβάλει νέα πρόταση ή να ξεκινήσει πάλι από την αρχή το έργο της Επιτροπής Γεωργίας του Κοινοβουλίου. Οι Πράσινοι και η σοσιαλδημοκρατική ομάδα S&D συμφωνούν για νέα πρόταση, ενώ το ΕΛΚ φαίνεται να υποστηρίζει τη συνέχιση των τρεχουσών εργασιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη Euractiv.com

*Μεταφρασμένο από Σοφία Ελανίδου

 

 

23 Ιουλίου 2019

3