Επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές ενεργειακές εταιρείες φέρνουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις στη νοτιοαφρικανική ESKOM

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα παρουσιάζει ο ενεργειακός τομέας στη Νότιο Αφρική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως αυτές αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε προ ημερών.

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρατίθεται στην έκθεση, μεγάλο μέρος των ευκαιριών αυτών σχετίζεται με τις εξελίξεις που αφορούν την ESKOM, κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ν. Αφρικής.

Για παράδειγμα, εντοπίζεται ότι στο νοτιοαφρικανικό τομέα ηλεκτροπαραγωγής, υφίστανται ευκαιρίες για τις ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και γενικότερα συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μικρής κλίμακας για οικιακούς και βιομηχανικούς χρήστες, είτε ανάπτυξης μεγαλύτερων projects παραγωγής ενέργειας για πώληση στην ESKOM.

Ενδιαφέρον προκύπτει και από το διαχωρισμό των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από την ESKOM, μέσω της μεταβίβασής του στη νεοσυσταθείσα NTC (National Transmission Company), η αδειοδότηση της οποίας από τη ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας NERSA αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, προκειμένου η NTC να είναι λειτουργική εντός του 2023. Το σχέδιο που υλοποιείται από την κυβέρνηση της Ν. Αφρικής προβλέπει ότι η ESKOM θα μεταβιβάσει στην ΝΤC 33.000 χλμ δικτύου και άλλα περιουσιακά στοιχεία και στόχο έχει η λειτουργία της νέας NTC να διευκολύνει τη δραστηριότητα των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την υλοποίηση επενδύσεων επέκτασης δικτύου. Σε αυτή τη βάση, εκτιμάται ότι οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν επενδυτικές και εμπορικές (πχ καλώδια) ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ευκαιρίες που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τους τομείς τεχνολογίας μπαταριών / συστημάτων αποθήκευσης, μερών κινητήρων fuel cells, εξοπλισμού αποθήκευσης, ανάπτυξης σταθμών φόρτισης, ανακύκλωσης υλικών κλπ. 

Τέλος, εκτιμάται ότι ευκαιρίες ενδέχεται να προκύψουν και σχετικά με την απόκτηση δεξιοτήτων στον τομέα της ενέργειας (και όχι μόνον), καθώς, όπως επισημαίνεται, το έμπειρο ηλικιωμένο προσωπικό της ESKOM, κλήθηκε τα τελευταία έτη να συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για νεαρότερο προσωπικό (πχ. μηχανικοί). 

Τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Γιοχάνεσμπουργκ εκτιμούν ότι στη Ν. Αφρική διαμορφώνεται ένα ελκυστικό περιβάλλον επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις -και- στον ενεργειακό κλάδο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα προετοιμαστούν κατάλληλα, θα μελετήσουν τις συνθήκες αγοράς και θα αφιερώσουν τον αναγκαίο χρόνο και πόρους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν. 

Σημειώνουν, δε, ότι στη Ν. Αφρική επικρατεί ιδιαίτερα θετική άποψη για την χώρα μας, τόσο λόγο του ότι η Ελλάδα δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, όσο και λόγω της επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς. 

 

 

σ