Ενεργοποιείται η διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες & βιομηχανία – Έρχεται τροπολογία ΥΠΕΝ

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για φθηνό «πράσινο» ρεύμα στους αγρότες, στο πλαίσιο του οποίου θα δρομολογηθούν επίσης διμερείς συμβάσεις ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικούς καταναλωτές. Όπως έχει ήδη γράψει το Insider.gr, προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο είχε αποφασίσει να αποκτήσουν απόλυτο προβάδισμα στην πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα, οι μονάδες ΑΠΕ που προορίζονται για την τροφοδοσία των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Έτσι, πρόκειται να καταθέσει άμεσα τροπολογία, με την οποία το αντίστοιχο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα πάρει με fast track διαδικασία όρους σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Κάτι που σημαίνει ότι θα παρακάμψουν τις σειρές προτεραιότητας, με τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει τις αιτήσεις σύνδεσης παραγωγών ΑΠΕ. Επίσης, οι όροι σύνδεσης θα προβλέπου το υφιστάμενο μέγιστο όριο παραγωγής των έργων (περιορισμό έγχυσης) ο οποίος για τα φωτοβολταϊκά είναι 72%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, στην τροπολογία δεν θα προσδιορίζεται το μέγεθος του portfolio που θα προηγηθεί στη χορήγηση όρων σύνδεσης, παραπέμποντας για αυτό τον σκοπό σε Υπουργική Απόφαση. Το χαρτοφυλάκιο αυτό ανέρχεται σε 1.320 MW, από τα οποία τα 500 MW αφορούν έργα για την τροφοδοσία των αγροτών και τα 820 MW «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα για τους αγρότες

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τους αγρότες θα εξασφαλίσει χαμηλές χρεώσεις ρεύματος για 2+8 χρόνια. Η πρώτη διετία θα αποτελέσει μεταβατικό διάστημα, έως ότου οι προμηθευτές αναπτύξουν τα έργα ΑΠΕ (χωρίς μπαταρίες) που θα καλύψουν στη συνέχεια με «πράσινες» κιλοβατώρες τις ανάγκες των αγροτών με ρεύμα.

Σε αυτή την πρώτη διετή φάση, που θα ξεκινήσει μόλις από την 1η Απριλίου, οι πάροχοι θα εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των αγροτών με βάση το υφιστάμενο «καλάθι» προμήθειάς τους με ρεύμα. Ακόμη κι έτσι πάντως, θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, οι οποίες ενδεικτικά θα κινούνται από τα 9,3 έως τα 11 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Καθώς στη δεύτερη 8ετή φάση το ρεύμα θα προέρχεται αποκλειστικά από τις ΑΠΕ που θα προτεραιοποιηθούν σε συνδέσεις, οι τιμές θα είναι μικρότερες. Έτσι, από τον 3ο έως και τον 10ο χρόνο της σύμβασης, όλοι οι αγρότες του προγράμματος θα χρεώνονται σταθερά με 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το 1/3 της κατανάλωσής τους.

Όσον αφορά τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας, τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένα στην Ομάδα Β των σειρών προτεραιότητας. Στην ίδια Ομάδα έχουν ενταχθεί ανανεώσιμες μονάδες συνολικής ισχύος 4.000 MW.

Σε δύο «κύματα» οι υπόλοιπες ενεργειακές διατάξεις

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που προωθεί το ΥΠΕΝ στον ενεργειακό κλάδο, οι σχετικές ρυθμίσεις θα οδεύσουν στη Βουλή σε δύο «κύματα». Το πρώτο «πακέτο» θα περιληφθεί στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τα πολεοδομικά (όπως τα μέτρα για τα αυθαίρετα), το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση το αργότερο μέσα στο 1ο 15νθημερο του Μαρτίου. Οι υπόλοιπες διατάξεις θα ενταχθούν σε ένα αμιγώς ενεργειακό σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια.

Όπως είναι φυσικό, στο πρώτο «πακέτο» θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις που επείγουν περισσότερο. Ανάμεσα σε αυτές, θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου».

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, βασικός πυλώνας αυτών των παρεμβάσεων θα είναι η αύξηση του πλαφόν παραγωγής σε έργα ΑΠΕ τα οποία διαθέτουν όρους σύνδεσης, όπως και η προσθήκη μπαταριών. Για να προσαρμόσουν οι παραγωγοί τα business plan τους, το κίνητρο θα είναι η παροχή λειτουργικής ενίσχυσης. Έτσι πρόκειται να τροποποιηθεί το σχήμα στήριξης ΑΠΕ, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν «ταρίφα» σταθμοί οι ιδιοκτήτες των οποίων θα δεχθούν αυτές τις τροποποιήσεις.

Το παρών στο πρώτο «κύμα» θα δίνει επίσης η ρύθμιση που θα επιτρέψει να επισπευσθούν οι ανεμολογικές έρευνες για τα offshore αιολικά. Η ρύθμιση θα επιτρέπει στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) να ιδρύει θυγατρικές, ώστε η Διαχειριστική Εταιρεία να προχωρήσει στην πορεία στη σύσταση ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει τις μελέτες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προβλεφθεί κονδύλι, από τα έσοδα των δικαιωμάτων CO2 για το 2024, για τη χρηματοδότηση των ερευνών.

(αναδημοσίευση από insider.gr)

h