Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλη μεταρρύθμιση το target model - Πίεση για το market test των λιγνιτικών - Όχι πρόχειρες λύσεις στον ΕΛΑΠΕ.

Δημοσιεύτηκε σήμερα η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου περιλαμβάνονται και οι παρατηρήσεις της αναφορικά με τον ενεργειακό τομεά. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εστιάζει στη λειτουργία των νέων αγορών του target model, στη μετουσίωση του πλαισίου που προτείνει η Ελλάδα για τη λιγνιτική παραγωγή σε πράξη, αλλά και στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Target model: Μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά χρειάζεται εποπτεία

Σχετικά με το target model, η έκθεση αναφέρει ότι επιτεύχθηκε μια μεγάλη ενεργειακή μεταρρύθμιση. Οι νέες αγορές θα επιτρέψουν καλύτερη διαμόρφωση των τιμών και ευρύτερη συμμετοχή με πρόσβαση σε διαφορετικές υπηρεσίες προς όφελος της ευελιξίας.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι απομένει να φανεί πως θα συνδυαστεί αυτό με την προθεσμιακή αγορά που προς το παρόν παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και επιτρέπει τη σύζευξη της προημερήσιας και ενδοημερήσιας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, γεγονός που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, θα στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τον ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική.

Αρκετοί παίκτες αναμένεται να εισαχθούν στην αγορά με βάση αυτούς τους νέους όρους, ενώ σημαντικές θα είναι οι προσπάθειες για απομάκρυνση των στρεβλώσεων από τη χονδρική και η παρακολούθηση του όλου συστήματος.

ΔΕΗ: Προς αναμονή του market test για τη λιγνιτική παραγωγή

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, η Κομισιόν παρατηρεί ότι στις 23 Οκτωβρίου οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν την τελική τους πρόταση-πλαίσιο σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή και την πρόσβαση των ιδιωτών. Παρόλα αυτά, αναμένεται ακόμα η τελική έγκριση των αρχών ώστε να ξεκινήσει ένα market test και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα μέτρα εντός του 2021. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης θα είναι σύμφωνη με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις σχετικές αντιμονοπωλιακές δεσμεύσεις.

Δεδομένου του "σφιχτού" χρονοδιαγράμματος που αναμένουν οι Βρυξέλλες για την ελληνική πρόταση, οι θεσμοί παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η Κομισιόν καταγράφει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται στα επίπεδα του 64,3%, δηλαδή είναι καθοδικό, αλλά απέχει από το 50% που έχει τεθεί ως στόχος.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στην υψηλή τάση εξακολουθεί να κυριαρχεί η ΔΕΗ αν και έχουν σημειωθεί ορισμένες θετικές εξελίξεις με την είσοδο νέων παικτών. Καθώς ένας αριθμός συμβολαίων της ΔΕΗ στην υψηλή τάση λήγουν στα τέλη του 2020, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες στην αγορά και τη ρευστότητα του νέου μοντέλου ενώ θα παρέχουν εξασφαλίσεις και στα δύο μέρη.

Όχι πρόχειρες λύσεις για τον ΕΛΑΠΕ, προσοχή στις οφειλές

Ειδική μνεία κάνει η έκθεση στο πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, κάνοντας λόγο για "αυξανόμενη ανησυχία" και ανάγκη για μια βιώσιμη λύση. "Χρειάζεται μια προβλέψιμη και ισχυρή προσέγγιση που δεν θα βασίζεται σε πρόχειρες παρεμβάσεις και θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία", τονίζεται σχετικά. Αυτό περιλαμβάνει την προφύλαξη του επιπέδου και των όρων που χαρακτηρίζουν τα ανανεώσιμα έργα που έχουν λάβει ήδη στήριξη. Ακόμη ένα σχετικό θέμα είναι οι οφειλές προς και από τον διαχειριστή, ιδίως αυτές που σχετίζονται με τη ΔΕΗ. Αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας καθώς περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά και μπορούν να απομειώσουν την αποτελεσματικότητά της. Ακόμη ένα θέμα όπου έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι η απόφαση της ΡΑΕ για την αποζημίωση των βιομηχανικών καταναλωτών σχετικά με τα τέλη διανομής.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η Κομισιόν σημειώνει ότι σημειώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας και υπάρχει πρόοδος παρά την πανδημία. Παράλληλα, ελήφθη η απόφαση της ΡΑΕ που προσφέρει ορατότητα στα τέλη δικτύου της περιόδου 2019-2022 και επίσης ελήφθησαν αποφάσεις που ενισχύουν την ελκυστικότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω της έγκρισης του σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2020-2024. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπάρχει μια εκκρεμότητα με τη δικαστική διαμάχη που αφορά παλαιότερη διαφορά με βιομηχανικό πελάτη.

Τέλος, για το διαγωνισμό που αφορά την αποθήκη φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για το τιμολογιακό πλαίσιο μέσα στον τρέχον μήνα.

 

 

18 Νοεμβρίου 2020

energypress