Δες το ντοκιμαντέρ για τα Σεκάνια!

13 06 2023 | 10:21Βίκυ Σταύρακα

Καλημέρα!

 

Μια μικρή παραλία, που το μήκος της δεν ξεπερνά τα 550 μέτρα, έχει αναδειχθεί εδώ και 30 χρόνια σε σύμβολο της δράσης μας για την προστασία της άγριας ζωής στη χώρα μας. Είναι η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο.


Η παραλία των Σεκανίων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου - και την παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως - για τη χελώνα καρέτα. Για αυτό, το 1994, ηγηθήκαμε πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την αγορά της έκτασης γύρω από την παραλία, ώστε να «θωρακιστούν» τα Σεκάνια από ανθρωπογενείς πιέσεις (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, πλαστική ρύπανση, ηχορύπανση) που θα υποβάθμιζαν την αξία της παραλίας για τις χελώνες. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απολύτου προστασίας από το 1999 με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.  

 Δες στο ντοκιμαντέρ «Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα» την ιστορία των Σεκανίων, μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που την έζησαν! Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας που, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής συνεργασίας με πολλούς φορείς και οργανώσεις.

Σεκάνια: Μια παραλία για τη χελώνα καρέτα - YouTube

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 22 λεπτών, παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές νίκες στην Ελλάδα. Ο συνδιασμός του θεσμικού πλαισίου, της αποτελεσματικής διαχείρισης και παρακολούθησης αλλά και της μόνιμης παρουσίας μας στα Σεκάνια, επιτρέπει κάθε χρόνο σε δεκάδες χελώνες καρέτα να γενούν τα αυγά τους σε αυτή τη μικρή λωρίδα ακτής. Οι χελώνες συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν και εκείνες με τη σειρά τους και η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των νεοσσών προς τη θάλασσα. 

 

Σταθερά και διαχρονικά με την στήριξή σας, εξασφαλίζουμε τη μόνιμη παρουσία μας στην παραλία των Σεκανίων, προσφέροντας στις χελώνες καρέτα μια παραλία αποκλειστικά για εκείνες.