Δελτίο τύπου ΚΕΠΑ..- 3η Συνάντηση για "International Tree Planting Initiative" - 16-19 Νοεμβρίου 2023, Μπουραζάνι

                                        Δελτίο Τύπου

Στο χρονικό διάστημα 16-19 Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας η 3η ετήσια διεθνής συνάντηση για τη φύτευση των δένδρων σε αστικές, περι-αστικές και δασικές περιοχές. Η πρωτοβουλία προωθείται από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με τη διπλή ιδιότητα του Συντονιστή του Δικτύου για την Πράσινη Ενέργεια (BSEC GEN) και του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Κόμβου του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (UNAI Hub SDG7).

Η συνάντηση συνδιοργανώνεται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στη συνάντηση θα συζητηθούν:

  1. α. Η διάθεση δένδρων προς τους Δήμους της χώρας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου και ιδιωτών χορηγών.

β.   Η δενδροφύτευση βελανιδιών με μύκητα τρούφας.

  1. Οι προοπτικές πιστοποίησης δασικών εκτάσεων και έκδοσης και διαπραγμάτευσης πιστοποιητικών απορρόφησης CO2 από Δήμους και δασικούς συνεταιρισμούς.
  2. Καινοτόμες προτάσεις πυρο-ανίχνευσης και πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών και οικιστικών περιοχών.
  3. Η συμμετοχή των Δήμων σε προτάσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης στον άξονα Αώου – Vjosa  με συμμετοχή Αλβανών και Ελλήνων Δημάρχων από τις όμορες περιοχές.
  4. Η συμμετοχή Δήμων και ιδιωτικών φορέων στη φύτευση «Δάσους Φιλίας» στη Μολδαβία, ως συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες αλληλεγγύης για την Κλιματική Αλλαγή.

Στη διεθνή συνάντηση θα συμμετάσχουν:

  • Εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου,
  • Δήμαρχοι και στελέχη της Τ.Α. από την χώρα,
  • Εταιρείες καινοτομίας και φυτωρίων,
  • Δεκαμελής αντιπροσωπεία από την Αλβανία με συμμετοχή των Δημάρχων Πρεμετής/Permet, Κλεισούρας/Kelcyra, Τεπελενίου/Tepelena και Αργυροκάστρου/ Gjirokastra και ομάδας καθηγητών του Πολυτεχενίου Τιράνων,
  • Οι Δήμαρχοι Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου, Μετσόβου κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας και Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης καθώς και οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου και Μετσόβου κ. Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ.

Στη συνάντηση εκλήθησαν:

  • Ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται, γιατί αναπτύσσει το δικό του αντίστοιχο πρόγραμμα
  • Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που σε τηλεφωνική επικοινωνία δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν συναντήσεις, που ασχολούνται με θέματα Κλιματικής Αλλαγής και αναδασώσεων

Οι οργανωτές της συνάντησης έχουν εκφράσει την προσδοκία ότι τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου όσο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου θα αλλάξουν γνώμη και θα συμμετάσχουν στη Συνάντηση.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Burazani Wild Life Resort και ενδεχομένως στα γραφεία του Δήμου Κόνιτσας. Επισκέψεις σχεδιάζονται σε Κόνιτσα, Μολυβδοσκέπαστο, Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής), Γέφυρες Αώου, Βοϊδομάτη, Αρίστη και Πάπιγκο.