Ανέθεσε το ΥΠΕΝ τη μελέτη για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις των έργων αποθήκευσης έως 100 MW

09 10 2023 | 14:24Energypress

Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην ανάθεση σε μελετητική εταιρεία του έργου της τεχνικής και επιστημονικής διερεύνησης για τη σύνταξη των ΠΠΔ που αφορούν σε μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Η ολοκλήρωση της μελέτης προβλέπεται να γίνει εντός τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης, άρα το ζήτημα που απασχολεί τους επενδυτές για μονάδες έως 100 μεγαβάτ αναμένεται να λυθεί εντός του 2024 το νωρίτερο μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης, η αδειοδότηση των εν λόγω έργων θα γίνεται με βάση την κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά και με βάση προηγούμενη εγκύκλιο του υπουργείου, όπου αναφερόταν πως οι μπαταρίες κάτω των 100 MW θα πρέπει να αδειοδοτούνται με περιβαλλοντική έκθεση.

Η πρακτική που ακολουθούν αρκετές Περιφέρειες είναι ότι ζητούν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, γεγονός που καθυστερεί τα νέα έργα.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η νέα απόφαση δεν θα καθυστερήσει άλλο προκειμένου να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει.

 

 

σ